Medipol Üniversitesi Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Dumlu, üç günlük ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısının maymun çiçeği virüsüne işaret edebileceğini belirtti. Dumlu, bu belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini ve hastalığın tanısının doğru bir şekilde konulabilmesi için mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.
Maymun Çiçeği Virüsü Türkiye'de 12 Vakada Görüldü
Dr. Dumlu, maymun çiçeği virüsünün insanlarda ve hayvanlarda görülebildiğini belirtti. Virüsün ilk olarak 1970'li yıllarda Afrika’da tanımlandığını ve 2022 yılına kadar genellikle bu kıtada endemik olarak görüldüğünü ifade etti. 2022 yılından itibaren Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa, Kuzey Amerika, Asya ve Pasifik ülkelerinde vakaların bildirilmesinin ardından, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından salgın ilan edildiğini söyledi. Türkiye'de ilk vakanın 30 Haziran 2022 tarihinde tespit edildiğini belirten Dumlu, bugüne kadar toplamda 12 vakanın görüldüğünü ekledi.
Maymun Çiçeği Virüsü Temas Yoluyla Bulaşıyor
Dumlu, hastalığın genel olarak temas yoluyla bulaştığını belirtti. Virüsün, hastayla doğrudan temas, hastanın kıyafetleri veya yüzeyler üzerinden bulaşabileceğini vurguladı. Virüsün kuluçka süresinin 5 ila 21 gün arasında değiştiğini ve ortalama 14 gün olarak kabul edildiğini ifade etti. Kuluçka süresinin ardından 1 ila 3 günlük ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısı gibi belirtilerin ortaya çıktığını belirtti. Bu belirtilerden sonra 2 ila 4 hafta süren döküntü dönemi başladığını ve lezyonların kabuklanarak hastalığın iyileşme sürecine girdiğini açıkladı. Dumlu, hastalığın genellikle kendiliğinden iyileşebilmesine rağmen, bağışıklık sorunu yaşayan kişilerde ağır seyredebileceğini ve bu hastaların antiviral tedavi ile tedavi edildiğini sözlerine ekledi.
Maymun Çiçeği Virüsünden Korunma Yöntemleri
Maymun çiçeği virüsünden korunmanın mümkün olduğunu belirten Dr. Dumlu, temas yoluyla bulaşan bu hastalıktan korunmak için öncelikle temastan kaçınılması gerektiğini ifade etti. Kalabalık ortamlarda bulunduktan sonra ellerin mutlaka yıkanması gerektiğini, yıkama imkanı olmayan durumlarda ise alkol bazlı dezenfektanların kullanılmasını tavsiye etti. Ayrıca, hastalığın belirtilerinin bilinmesi ve bu belirtilerden şüphelenildiği durumlarda mutlaka tıbbi kontrollerin yapılması gerektiğini belirtti.