Müzede, Ersoy ve ailesine ait özel fotoğrafların yanı sıra şairin kitapları ve şiirleri de sergileniyor. Ziyaretçiler, ayrıca İstiklal Marşı'nın farklı bestelerini dinleme fırsatı da bulabiliyorlar.
MAKÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Kara, gazetecilere yaptığı açıklamada, şair Mehmet Akif Ersoy'un milli ve manevi şahsiyetini ziyaretçilere aktarmak amacıyla bir alan oluşturduklarını belirtti. Kara, müzenin bir bölümünde Akif'in hayat hikayesinin ve ailesinin yer aldığını vurgulayarak, "Torununa yazdığı bir şiirine de yer verdik. İstiklal Marşı'na ve Safahat eserine ait bölümler var." dedi.
Yapay Zeka Destekli Sanat Karakteriyle Etkileşim
Müzeyi öğrencilerle hayata geçiren Doç. Dr. Kara, Akif'in yapay zeka destekli sanat karakterinin oluşturulmasına dikkat çekti. Karakterin, ziyaretçilerle karşılıklı soru cevap şeklinde iletişim kurabildiğini ve sürekli güncellenebilen bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Kara, karakterin ses kaydının olmadığını ve ses tasarımının hayal gücüyle gerçekleştirildiğini ifade etti. Ziyaretçilerin, karakterle klavyedeki bir tuşa basarak iletişim kurabildiğini ve güncel ve tarihi konularda fikir alışverişi yapabildiklerini söyledi.
Öğrencilerin Katkısı ve Teknolojik Süreç
Müzenin oluşumunda yer alan Görsel İletişim ve Tasarım Bölümü öğrencisi Furkan Köroğlu, Ersoy'un gerçekçi yüz hatlarını elde etmek için özenle çalıştıklarını belirtti. Köroğlu, Ersoy'un yüz hatlarını oluşturmak için üniversitedeki balmumu heykelinden faydalandıklarını ve bu heykeli fotogrametri tekniğiyle üç boyutlu ortama aktardıklarını açıkladı. Bu sayede, şairin gerçeğe en yakın olan yüz hatlarını elde ettiklerini söyledi.
Öğrenci Yusuf Akkuş, Mehmet Akif Ersoy'un saç, sakal, bıyık ve kıyafetlerini oluşturmak için 3D yazılımlarını kullandıklarını aktardı. Bir diğer öğrenci Muhammet Salih Kara ise üniversitenin Mehmet Akif'i Araştırma Kurumu'nda yer alan verilerden faydalandıklarını ve bu verilerle yapay zeka modelini eğittiklerini belirtti.