Hava sıcaklıklarının artarak mevsim normallerinin üzerine çıkması nedeniyle kuraklık korkusu yaşayan çiftçilere uyarılarda bulunan, Yrd. Doç. Dr. Sevda Altunbaş, ‘Geçirdiğimiz jeolojik zamanlar sonrası bu kuraklıklar normal. Çiftçinin endişeli olması da normal fakat doğaya çok fazla müdahale edemeyiz’ dedi.

Antalya’da yaz aylarının gelmesi ile birlikte sıcaklık derecelerinin yine rekor seviyelere ulaşması bekleniyor. Bu durum çiftçilerde kuraklık korkusunu da beraberinde getirdi.  Özellikle seracılığın yaygın olarak yapıldığı Antalya bölgesinde çiftçilerin endişelenmesine karşılık önemli açıklamalarda bulunan Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü, Yrd. Doç. Dr. Sevda Altunbaş, dünyanın oluşumu ile alakalı doğal bir süreçten geçtiğimizi ve bu jeolojik zamanlardan birini yaşadığımızı aktardı.

DOĞAYA MÜDAHALE ETME ŞANSIMIZ YOK

Doğal sürecin yanı sıra insan faktörünün de iklimlerin değişmesinde etkili olduğunu ifade eden Alltunbaş, ‘Bu süreçte bizim de payımız büyük. Atmosfere çok zarar verdik, ozon tabakasını deldik. Bundan dolayı yapay da olsa bir kuraklık söz konusu. Çiftçinin de endişeli olması çok normal çünkü geçim kaynağı bu. Bizim doğaya çok fazla müdahale etme şansımız yok. Bu kuraklıktan dünyanın bazı bölgeleri çok daha fazla etkileniyor. Bazı bölgelerimizde aşırı kuraklık yaşanırken bazı bölgelerimiz de tam tersi olabiliyor’ dedi.

SUYU EKONOMİK KULLANALIM

Kuraklık tehlikesine karşılık suyu ekonomik kullanmaları konusunda çiftçilere uyarıda bulunan Altunbaş, ‘Yaz aylarında seracılık faaliyetleri çok fazla yapılamıyor. Açık tarla tarımı, meyve bahçeleri var. Örneğin narenciye bahçeleri belli aralıklarla sulanmasına rağmen olumsuz etkileniyor. Özellikle sıcaklığın yüksek olduğu zamanlarda, öğle saatlerinde sulamamaya dikkat etmeli, sabah ve akşamüzeri sulama yapmak lazım. Yazın en çok etkilenen sebzeler ise daha yumuşak dokuya sahip oldukları için domates ve salatalık oluyor’ şeklinde konuştu. TUĞÇE SARAÇ

 

 

Editör: TE Bilisim