Kahramanmaraş'ta 60 yılı aşkın süredir semercilik mesleğini icra eden Ali Özcan, modern makinelerin yaygınlaşmasıyla birlikte semerciliğin gereksiz hale geldiğini ifade etti. Eski günlerde hayvan gücüne dayalı olan bu meslek, teknolojiye yenik düştü.
“Makine İşin İçine Girince Bizim İşimiz Bitti”
Kahramanmaraş'ın tarihi çarşısında semercilik yapan 70 yaşındaki Ali Özcan, yıllardır el emeğiyle ürettiği semerleri ustalıkla işliyor. Ancak Özcan, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte semerciliğe olan ihtiyacın azaldığını belirterek, "Artık hayvan gücüne ihtiyaç kalmayınca semere de ihtiyaç kalmadı. Her şey makineleşti. Makine işin içine girince bizim işimiz bitti," dedi.
“Artık Ürettiğimizi Satamıyoruz”
Semercilik mesleğini bırakma noktasına geldiğini ifade eden Ali Özcan, satışların neredeyse durduğunu belirtti. "Sabahları işe uğramak alışkanlık haline geldi ama artık ihtiyaç kalmadı. Çünkü artık ürettiğimizi satamaz olunca mesleği bırakmış durumdayız. Ben burada bugün varım, belki yarın yokum. Çünkü artık ürettiğimizi satamıyoruz," diye konuştu.
Semercilik Mesleği ve Teknolojinin Etkileri
Teknolojinin hızla gelişmesi, birçok geleneksel mesleği olduğu gibi semerciliği de olumsuz etkiledi. Özcan, "Semercilik, el emeği ve ustalık gerektiren bir meslek. Ancak modern makinelerle birlikte bu tür el işçiliğine olan talep azaldı," ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş'ın Tarihi Çarşısında Son Semerci
Kahramanmaraş'ın tarihi çarşısında kalan son semercilerden biri olan Ali Özcan, mesleğin son temsilcilerinden biri olarak, semerciliğin unutulmaya yüz tutmasından dolayı üzgün olduğunu belirtti. "Eskiden bu çarşıda semercilik çok yaygındı, şimdi ise neredeyse hiç yok," dedi.
Gelecek Nesillere Mesaj
Ali Özcan, gençlere mesaj vererek, "Her ne kadar teknoloji ilerlese de el emeği ve ustalık gerektiren meslekler her zaman değerli olacak. Gençler bu tür meslekleri öğrenip yaşatmalı," diye ekledi.