Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Kültür Sanat Mamure Kalesi ve Anemurium Antik Kenti'ne Ziyaret

Mamure Kalesi ve Anemurium Antik Kenti'ne Ziyaret

Mersin Valisi Hamza Pehlivan, UNESCO Kültür Mirası Geçici Listesinde yer alan Mamure Kalesi ve kazı çalışmaları süren Anemurium Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Mamure Kalesi ve Anemurium Antik Kenti'ne Ziyaret
KAYNAK: İHA

Vali Hamza Pehlivan, eşi Yıldız Pehlivan ve çocukları ile birlikte, Anamur ilçesi Akdeniz kıyı şeridinde günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmış Türk kalelerinden biri olan Mamure Kalesi'ni ziyaret etti. Mamure Kalesi, 2012 yılında UNESCO Kültür Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilmiş olup, 39 kulesi, su sarnıçları, camisi ve dışında hamamı bulunan tarihi bir yapıdır. Etrafı 10 metre genişliğinde savunma amaçlı hendekle çevrili olan kale, Karamanoğlu Mahmut Bey tarafından 1300-1308 yıllarında ele geçirilip, mamur hale getirilmiş ve Mamuriye adı verilmiştir.

A W262158 05

Anemurium Antik Kenti'nde Kazı Çalışmaları

Vali Pehlivan, Mamure Kalesi'ndeki incelemelerinin ardından, Ören Mahallesi'nde milattan önce 4'üncü yüzyıllarda kurulduğu tahmin edilen Anemurium Antik Kenti'ni ziyaret etti. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu antik kentte devam eden kazı ve restorasyon çalışmalarını inceledi. Pehlivan, kazı başkanı ve Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tekocak'tan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Antik kentte restorasyonu tamamlanan Merkez A Yapısı, Eski Taş Ev, Küçük Hamam ve Odeon Yapısı'nın yanı sıra kazı çalışmaları devam eden Liman Hamamı'nda da incelemelerde bulundu.

A W262158 03

Vali Pehlivan, Anemurium Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilmesi için başvurunun yapılacağını belirtti. Anemurium Antik Kenti, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve arkeolojik açıdan büyük öneme sahip bir bölgedir.

Mamure Kalesi'nin Tarihi Önemi

Mamure Kalesi, antik temeller üzerine inşa edilmiş olup, 2012 yılında UNESCO Kültür Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilmiştir. Kale, Karamanoğlu Mahmut Bey tarafından ele geçirilip, adını Mamuriye olarak değiştirilmiş ve mamur hale getirilmiştir. 16'ncı ve 18'inci yüzyıllarda yeniden onarılan kale, son olarak 1960'lı yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir. Kale içinde yer alan ve 16'ncı yüzyıl Osmanlı mimarisinin klasik ögelerini taşıyan cami, Karamanoğulları dönemine aittir ve 2021 yılında Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yeniden yapılmıştır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Demre Üçağız İskelesi'nde Son Gelişme! İhale İptal Mi Oldu?

Demre Üçağız İskelesi'nde Son Gelişme! İhale İptal Mi Oldu?