Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Kültür Sanat Atatürk vasiyetini işte burada yazdı

Atatürk vasiyetini işte burada yazdı

Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyetini yazdığı Trabzon' da ki meşhur Atatürk Köşkü, uzun bir restorasyon sürecinin ardından Cumhuriyetin 100. yılını kutladığımız bu özel günde tekrar ziyarete açıldı. Köşk, açılışının yapıldığı ilk gününde ziyaretçi akınına uğradı, göz kamaştırdı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Atatürk vasiyetini işte burada yazdı
KAYNAK: İHA

Atatürk'ün Trabzon'u ilk ziyaret ettiği tarihler olan 15-17 Eylül 1924'te, Soğuksu Mahallesi'nde yer alan bu güzel köşkü gördüğünde büyülenmişti. Çam ormanları arasında bulunan ve 1890 yılında Kostantin Kabayanidis tarafından yazlık olarak inşa edilen bu köşk, kendisi tarafından beğenildi. 1930 yılında Trabzon Özel İdaresi tarafından tescil edilerek "temlik" edilen köşkün tapusu ve anahtarı, özel bir heyet tarafından Atatürk'e teslim edildi.

Atatürk vasiyetini burda yazdı

Mustafa Kemal Atatürk, Trabzon'u üçüncü ziyaretinde burada 2 gün boyunca konakladı ve aynı zamanda vasiyetini bu köşkte hazırladı. Atatürk, vasiyetinde tüm varlığını Türk halkına bıraktı.

köşk14789

Eski ihtişamına kavuşturuldu

Bu tarihi 133 yıllık köşk, Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından titiz bir restorasyon çalışmasıyla eski ihtişamına kavuşturuldu. Restorasyonun tamamlanmasının ardından 23 Eylül 2022'de ziyarete kapatılan Atatürk Köşkü, Cumhuriyetimizin 100. yılında tekrar ziyarete açıldı.

Açılış törenine Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören, geleneksel horon gösterileri ve duygu yüklü konuşmalarla taçlandı.

köşk

Uzun yıllar bakıma ihtiyacı olmayacak

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, törende yaptığı konuşmada, "Cumhuriyetimizin 100. yılı hepimize kutlu olsun. Geçen yıl Eylül-Ekim aylarında Atatürk Köşkü'nü ziyarete kapatmıştık. O zaman kamuoyuna yaptığımız açıklamada inşallah 1 yıl içerisinde Atatürk Köşkünün çok büyük bir restorasyon gerçekleştirilerek Cumhuriyetimizin 100.yılında 29 Ekim'de hizmete açılacağını kamuoyuyla paylaşmıştık. Bugün geldiğimiz noktada verdiğimiz sözümüzü yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Artık inşallah çok uzun yıllar herhangi bir onarıma, bakıma ihtiyaç duymadan burası şehrimizi ziyaret edecek" dedi.

Trabzon'un gözbebeği

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım da kısa bir konuşma yaparak, "Cumhuriyetimizin mimarı Mustafa Kemal Atatürk'ü burada 3 defa Trabzonlu misafir etti. Trabzon'a üç defa teşrif ettiler. Ve bu mekanda kaldı. Sonrasında burası Trabzon'un gözbebeği, simgelerinden biri oldu. Geçen yıl başlatılan restorasyon çalışmaları bu yıl itibarı ile bitti. Burası tekrar ziyarete açılıyor. Bu akşam 100. yıl resepsiyonunu burada vereceğiz. Hep birlikte burada olacağız" dedi.

koşk23

Unutulmaz bir deneyim

Konuşmaların ardından Atatürk Köşkü resmen ziyarete açıldı ve ilk gününde yoğun ilgi gördü. Köşk yolunda uzun kuyruklar oluştu, ziyaretçiler bu tarihi mekanı görmek için sabırsızlandılar. Bu özel gün, Atatürk'ün izinde dolaşmak isteyenler için unutulmaz bir deneyimdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
CHP'nin kurucularından çağrı! Tek kurtuluş Cumhuriyetin ilkelerinde saklı

CHP'nin kurucularından çağrı! Tek kurtuluş Cumhuriyetin ilkelerinde saklı