Planlama alanı sınırları içinde bulunan Sarıhacılar Kentsel Sit Alanı sınırları, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 11 Ekim 2011 tarihli ve 65 sayılı kararı ile belirlendi. Sarıhacılar Kentsel Sit Alanı 14 hektar büyüklüğe sahip olup, etkileşim geçiş Sahası 156 hektar büyüklüğe sahiptir toplam planlama alanı büyüklüğü ise 170 hektardır. Sarıhacılar Mahallesi planlama alanında 44 adet korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı bulunmaktadır. Taşınmaz kültür varlığı yapıların; 1 adedi anıtsal (1.grup yapı) 43 adedi sivil mimarlık örneği (2.grup yapı) olarak tescillenmiştir.
Planlama alanında yer alan anıtsal ve sivil mimarlık örneği taşınmazların cephe özellikleri, özgün planları ve özgün malzemeleri ile korunması, özgün niteliğini kaybetmiş olan taşınmaz kültür varlıklarının ise aykırı uygulamalardan arındırılarak yeniden geleneksel dokuya uyumlu hale getirilmesi amaçlanmıştır. Alanda koruma kullanma dengesi sağlanması planın ana hedeflerindendir. Bu kapsamda kültür varlıkları işlevlendirilerek sürdürülebilir korunmaları sağlanacaktır.
Alan, doğal dokusu korunarak tescilli kültür varlıkları ve kentsel sit alanı ile bütünleştirilecek. Alanın kültür turizminde aktif olarak kullanılarak kent ekonomisine katkı sağlayacağı bekleniyor.
Sarıhacılar Köyü platformu üyesi Fatma Genç, köye yılda yerli ve yabancı olmak üzere 100 bin ziyaretçinin geldiğini söyledi. Genç, "Köyümüzde 1999 yılından bu yana devam eden çalışmaları neticesinde Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün hibe destekleriyle projeleri yapılarak restorasyonları yapılan düğmeli evlerimiz turizme açıldı. Bu arada önceki ve şimdiki valilerimizin destekleriyle köy meydanımız, parkımız, yeşil alanlarımız ve Alanya’dan Konya’ya giden tarihi ipek yolu güzergahlarımız, tarihi Sarıhacılar camimizin restorasyonları tamamlandı. Köy halkı olarak başta sayın bakanımız Mehmet Nuri Ersoy olmak üzere hepsine minnet borçluyuz" dedi.
Sarıhacılar Köyü'nün betondan arındırılarak, kültür turizminin merkezi haline getirilmesi hedefleniyor.