AA muhabirinin Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nden (TKBB) derlediği verilere göre, katılım bankaları 2023 yılını 2 trilyon 40 milyar 850 milyon lira aktif büyüklükle tamamladı. Toplanan fonlar 1,5 trilyon lira, kullandırılan fonlar 1 trilyon 61 milyar lira ve toplam öz kaynaklar ise 143,9 milyar lira oldu.
Katılım Bankalarının Performansı Ocak-Haziran Döneminde Arttı
Ocak-haziran döneminde katılım bankalarının aktif büyüklüğü yüzde 10,9 artarak 2 trilyon 262 milyar 316 milyon liraya yükseldi. Bankacılık sektöründen aldığı pay ise yüzde 8,06'ya ulaştı.
Katılım Bankalarının Fon Kullanımı Yükseldi
Toplanan fonlar yüzde 3 artışla 1 trilyon 562 milyar 553 milyon liraya, kullandırılan fonlar ise yüzde 12,8 artışla 1 trilyon 196 milyar 11 milyon lira seviyesine çıktı.
Katılım Bankalarının Yükselen Trendi
Sektörün öz kaynak toplamı ve şube sayısı artarken çalışan sayısı da yükseldi. Öz kaynaklar 143,9 milyar liradan 171,4 milyar liraya, toplam şube sayısı 1459’dan 1486’ya ve çalışan sayısı 19,728'den 20,764'e çıktı.
Kuveyt Türk, En Yüksek Aktif Büyüklüğe Sahip Banka
İlk yarıda en yüksek aktif büyüklüğe sahip banka 761,2 milyar lira ile Kuveyt Türk oldu. İkinci sırada 389,1 milyar lira ile Ziraat Katılım, üçüncü sırada ise 349 milyar lira ile Vakıf Katılım yer aldı.
Yeni Dijital Katılım Bankaları Sektöre Canlılık Getirecek
Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri İsmail Vural, sektörün önümüzdeki dönemde büyük bir atılım yapacağını ve yeni dijital katılım bankalarının kurulmasıyla pazar payının artırılacağını belirtti. Bu adımın müşteri kapsayıcılığını artırarak sektörün büyümesine katkı sağlayacağını vurguladı.
Dijital Bankacılıkta Önemli Artış
Vural, mobil bankacılığın katılım bankalarında birincil kanal haline geldiğini ve aktif dijital müşteri sayısının sürekli arttığını açıkladı. Toplam işlem hacmi ve işlem sayısındaki artış da dijital bankacılığın önemini ortaya koydu.
KOBİ'lere Sağlanan Destek Artıyor
Artan üye sayısı ve gelişen ürünlere değinen Vural, katılım bankacılığının Türkiye ekonomisinin sağlam temeller üzerinde sürdürülebilir büyüme ve genişleme hedefleri doğrultusunda bir politika izlediğini ve KOBİ'lere finansman sağlamaya devam ettiğini belirtti.
Vural, bu alandaki rakamları şöyle paylaştı:
"Haziran 2023'te Hazine ve Maliye Bakanlığı ve 6 katılım bankasının işbirliği ve TKBB'nin desteğiyle Katılım Finans Kefalet AŞ (KFK), KOBİ'lerin katılım finans ilkeleri çerçevesinde finansmana erişimini kolaylaştırmak için ihtiyaç duyulan kefalet/teminat desteğini sağlamak için kuruldu. Türkiye ekonomisi içinde önemli bir yere sahip olan KOBİ'ler, katılım finans sektörü açısından da önemli bir konuma sahip. 2024 Haziran ayı itibarıyla katılım bankalarının toplam KOBİ müşteri sayısı 169 bin 414'e ulaştı. Toplam finansman tutarı 2023 yılında 393 milyar 793 milyon liradan bu yılın haziran ayına kadar yüzde 20,5 artışla 474 milyar 539 milyon liraya yükseldi. KOBİ finansmanına yönelik bu özel konsantrasyonun bir sonucu olarak, katılım bankalarının KOBİ'lere kullandırdığı fonların toplam kullandırdığı fonlar içindeki payı yüzde 39,68 civarındadır."
Katılım Bankacılığının Geleceği Parlak
Vural, katılım finans sistemine olan ilginin arttığını ve sektörün gelecekte büyük bir atılım yapacağını vurguladı. Yapılan ulusal ve uluslararası çalışmaların sektörün küresel ölçekte gelişmesine katkı sağladığını belirtti.
Belirlenen hedeflere değinen Vural, sözlerini şöyle tamamladı: "Katılım bankacılığının 2025 yılına kadar odaklanacağı konuların başında müşteri sayısının ve pazar payının artırılması geliyor. Bu çerçevede, hedef müşterilerle iletişimin güçlendirilerek katılım finans sistemi işleyişinin müşterilere etraflıca aktarılması ve benimsetilmesi önemli bir unsur olarak ortaya çıkıyor. Finansal okuryazarlığın artırılmasına yönelik eğitim ve iletişim faaliyetlerinin artırılması ile finansal kapsayıcılığın artırılması önemli bir başlık olarak yer alıyor."