Yabancı ülke vatandaşlarına KDV'siz konut geliyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP’li vekillerin oylaması ile kabul edilen madde ile ilgili Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş önemli açıklamalarda bulundu.

 Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, yabancıya konut satışının dünyada da yeni pazarlar bulmak açısından olumlu gelişme olduğunu söyledi. Karataş,TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından onaylanan, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin; vergi indirimi, ahilik sandığı kurulması, yabancılara konut ve iş yeri satışında Katma Değer Vergisi (KDV) istisnasına ilişkin düzenlemeler getirdiğini hatırlatarak, “Yabancıya konut satışı ihracattır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var. Yabancı konutu aldıktan hemen sonra başka birine satabilir. Bu durumun önüne geçilmesi için yabancının en az 5 yıl süre ile evini satamaması gerekiyor. Bu düzenlemenin de getirilmesi gerekiyor. Biz yabancıya konut satışı yaptığımızda dünyada da yeni pazarlar bulmak açısından olumlu gelişme” dedi.

PARAMIZ YURT İÇİNDE KALIR

Yabancıya konut satışının önemli olduğunu hatırlatarak,  “Başka bir deyişle; siz yabancıya bir daire satarken, sadece odayı, betonu, demiri değil, konutun ev olabilmesi için, içindeki perdeye, koltuğa, beyaz eşyaya ve su içtiğimiz bardağa kadar satmış oluyorsunuz. En önemlisi bütün bu gerekli sanayinin her türlü sanayinin en kalitelileri ülkemizde üretilmektedir ve tüketilmelidir böylece yerli mallarımız da pazarda tutunabilecek ve paramız yurt içinde kalacaktır” diye konuştu.

 

İNŞAAT SEKTÖRÜ KRİZDE DESTEKLENİR

“Konut yatırımı; üretken yatırımdır, ekonomiyi canlandırır, büyümeyi hızlandırır, refahı yaygınlaştırır, toplumsal güvene ve huzura katkı sağlar” diyen Karataş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buradan hareketle; inşaat sektörü özellikle kriz dönemlerinde hükümet politikalarıyla desteklenir. Çünkü sektöre girdi sağlayan ve faaliyetlerini bu sektördeki gelişmelere bağlı olarak devam ettiren diğer sektörlerin katkısı da dikkate alındığında, inşaat sektörünün GSMH içindeki payının yaklaşık yüzde 30 düzeyinde olduğu açıkça görülmektedir. Meseleye bir de şuradan bakmak gerekirse; hiçbir ekonomik faaliyetin bu kadar çok doğrudan ya da dolaylı etki doğurma gücü yoktur ve inşaat sektörü 300’den fazla kolu ile lokomotif gücü ile ekonomiyi çekerken; gelişmekte olan ülkeler için de vazgeçilemez değeri daha açık olarak ortaya çıkmaktadır.” DENİZ TOPKAYA

.

Editör: TE Bilisim