Kapadokya’nın geleneksel bağcılığı ve yerli üzüm çeşitlerini korumak için önemli bir adım atan Kapadokya Geleneksel Bağcılığı ve Yerli Üzümlerini Koruma Yaşatma Derneği, bölgenin bağcılık mirasını yaşatmak için çalışıyor. Dernek Başkanı Hacer Özkaya, AA’ya yaptığı açıklamada, dernek olarak Kapadokya'nın başta Nevşehir olmak üzere Aksaray’a kadar yayılan geniş bir bölgeyi kapsadığını ve bu bölgede yerli üzüm çeşitlerinin korunmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Yerli Üzümleri Ekonomiye Katkı sağlıyor

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde bulunan bağlardan da hasat yapıldığını ifade eden Özkaya, derneğe üye olan 15 üreticinin yetiştirdiği üzümlerden çeşitli pekmezler ve yan ürünler ürettiklerini dile getirdi. Üzüm çeşitlerinin korunması, ekonomiye kazandırılması ve üreticilerin desteklenmesi amacıyla çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Özkaya, şunları söyledi:

“Yetiştiricilerimizle görüşmeler yaparak her üzümden değişik pekmezler yaptık. Şu anda 5 pekmez çeşidimiz var ve kavanozlarda satışa hazır hale getirdik. Kalecik Karası, Keten Gömlek, Taş ve karışık üzümlerden farklı pekmezler üretiyoruz. Güneşte bekleterek hazırladığımız, bölgeye has kaynatılmadan yapılan pekmezlerimiz de var. Ayrıca üzüm suyu, sirke üretimi ve yaprak kullanımı gibi çok yönlü çalışmalar yapıyoruz.”

Kazdağları'ndaki Orman Katliamı Görüntülendi Kazdağları'ndaki Orman Katliamı Görüntülendi

Ürünler Yurt Dışına Açılıyor

Özkaya, ürettikleri doğal ve geleneksel ürünleri Avrupa pazarına da açtıklarını belirterek, öncelikle Almanya’ya gönderim yaptıklarını ve Hollanda, Danimarka ile İtalya’dan da sipariş aldıklarını söyledi. Ürünleri yurt dışına gönderme sürecinde çeşitli firmalarla yaptıkları iş birlikleri sayesinde pazarda yer bulduklarını aktardı.

Kapadokya'nın Volkanik Toprakları ve Mikroklima Özelliği

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve dernek üyesi Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, Kapadokya’nın endemik üzüm çeşitlerini korumayı ve bu değerli mirası geleceğe aktarmayı hedeflediklerini vurguladı. Bölgenin en önemli özelliğinin volkanik toprak yapısı ve özel mikroklima koşulları olduğunu belirten Cabaroğlu, şunları kaydetti:

"Kapadokya’nın volkanik toprakları, mineral yapısı ve suyu iyi süzme özelliği ile bağcılık için oldukça elverişli. Bu bölgenin üzümleri, toprak yapısı ve iklim koşulları sayesinde kendine has tat ve aromalara sahip. Gen kaynağını koruyarak bu yerli çeşitleri sonraki nesillere aktarmayı amaçlıyoruz."

Üzüm: "Cennet Meyvesi" ve Çok Yönlü Kullanımı

Bölgedeki üzüm kültürü, tarih boyunca önemli bir yere sahip olmuştur. Üzüm, burada "cennet meyvesi" olarak anılmaktadır. Prof. Dr. Cabaroğlu, üzümün çok yönlü kullanımına değinerek, şunları ifade etti:

"Üzüm, mutfaktan günlük hayata kadar birçok alanda kullanılmış. Kütüğünden ısınmak için yakılmış, yaprağından sarma yapılmış, ekşi olarak koruk kullanılmış, pekmez ve sirke üretilmiş. Temelinden 33 farklı gıda ürünü elde ediliyor ve mutfakta 280’e yakın ürün ortaya çıkıyor. Avrupa'da doğal ürünlere olan talep arttığı için, bu pazardan pay almayı hedefliyoruz."

Kaynak: AA