Kapadokya Üniversitesi, İnsansız Hava Aracı Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla havacılık alanında önemli bir adım attı. Üretilen İHA-2, +25kg kompozit gövde yapısıyla Türkiye'de ilk kez üretilerek tescil sertifikası alan bir İHA-2 oldu.
İHA-2 kategorisinde ve +25kg kompozit gövde yapısıyla Türkiye'de ilk kez üretilen İHA-2, Kapadokya Üniversitesi'nin başarısı olarak kayda geçti. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden (SHGM) tescil sertifikası alan bu İHA-2, üniversitenin İnsansız Hava Aracı Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından geliştirilmiş ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından "İnsansız Hava Aracı Üreticisi" olarak resmileştirilmiştir.
Havacılık Programları Koordinatörü Samet Gençağ, üniversitenin bu başarısını şu sözlerle özetledi: 'İnsansız Hava Aracı Uygulama ve Araştırma Merkezimiz tarafından üretilen insansız hava aracı İHA-2 kategorisinde yer alan, 27 kilogram maksimum kalkış ağırlığına sahip. Bu hava aracımız tamamen üniversitemiz bünyesinde bulunan araştırma ve uygulama merkezimiz tarafından geliştirilmiştir. Tasarımı, üretimi ve tescillenmesi tamamen üniversitemiz tarafından gerçekleştirilmiştir. Üretmiş olduğumuz bu hava aracı Türkiye’de bir üniversite tarafından üretilmiş ve tescili alınmış ilk İHA-2 sınıfı hava aracı olma özelliğine sahiptir. Üniversitemizin kabiliyetleri ve mevcut imkanları doğrultusunda ürettiğimiz bu hava aracıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından üretici belgesi almış bulunmaktayız. İlerleyen süreçlerde seri üretime geçmeyi hedeflemekteyiz. Bu aracımız şu an eğitim amaçlı üretilmiştir, çeşitli varyasyonları bulunmaktadır. Bu varyasyonlar tarımsal alanlarda ilaçlama, görüntü alma ve hava trafik yönetimi gibi eğitim dışında farklı uygulamaları da bulunmaktadır. Şu an İHA-2 sınıfında olan hava aracımızı ilerleterek 150 kilogram ve üstü olan İHA-3 sınıfı bir hava aracı üretmek ve ilerleyen aşamalarda içerisinde kontrol eden bir insanın olmadığı ancak insan taşıyan hava taksi projemiz de bulunmaktadır.'
Öğr. Gör. Emin Tugay Kekeç ise üniversite öğrencilerinin bu başarıya katkısını vurgulayarak, 'İHA-2 kategorisinde geliştirdiğimiz insansız hava aracında tasarım, üretim ve montaj kısımlarını da tamamen üniversitemiz uygulama, araştırma merkezimiz imkanları dahilinde öğrencilerimizle birlikte gerçekleştirdik. Dokümantasyon tarafı da tamamen bize ait. İHA’da kullandığımız ekipmanlar, özellikle hafifliği ve dayanma açısından kompozit yani karbonfiber ve alışımı, türevleri, malzemeler kullandık. Bunların tasarımını ve üretimini de tamamen üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirdik. İnsansız hava aracımız değişken faydalı yük sistemiyle birlikte farklı uygulama alanlarında kullanımı mümkündür. Ek olarak ilerleyen dönemlerde kargo taşımacılığı gibi alanlarda da değiştirilebilir bir mekanizmayla bu sistemi aktif hale getirebileceğiz' şeklinde konuştu.