Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, kanser tedavisinde kişiye özel genetik ve moleküler analizlerle geliştirilen akıllı ilaçlar hakkında önemli bilgiler verdi. Prof. Dr. Coşkun, bu akıllı ilaçların kemoterapiden farklı olarak sadece kanser hücrelerini hedeflediğini ve bu nedenle yan etki oranının daha düşük olduğunu vurguladı.
Kanserin Türkiye ve dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirten Prof. Dr. Coşkun, önceden tek seçeneğin kemoterapi olduğu dönemde, şimdi ise yeni geliştirilen ilaçlar sayesinde büyük ilerlemeler yaşandığını ifade etti. Akıllı ilaçlar olarak adlandırılan bu ilaç türlerinin, kanser hücrelerini hedefleyerek yan etki oranını azalttığını açıkladı. Bu ilaçların tümörün yayılmasını engellediğini veya bağışıklık sistemini uyararak kanser hücrelerini yok ettiğini belirtti.
Kanser tedavisinde akıllı ilaçlar etkili mi?
Prof. Dr. Coşkun, her kanser hastasının kendi tümör dokusunda detaylı incelemeler yaparak kanserin davranış özelliklerini belirleyebildiklerini ve böylece hangi akıllı ilacın etkili olabileceğini öngörebildiklerini paylaştı. Ancak, bu genetik ve moleküler analizlerin maliyetli olduğunu ve birçoğunun geri ödeme kapsamında olmadığını söyledi. Bu nedenle, bu testlerin tıbbi onkoloji doktorunun önerisi doğrultusunda planlanması ve hastaya doğru bilgi verilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Meme kanseri
Meme kanseri gibi birçok kanser türünde ameliyat sonrası koruyucu kemoterapiler uyguladıklarını belirten Prof. Dr. Coşkun, meme kanseri hastalarında yapılan analizler sayesinde kemoterapiye gerek olup olmadığını saptayabildiklerini söyledi. Ancak, bu testlerin genellikle yurtdışına odaklı ve pahalı olduğunu belirterek, Türkiye'de de bu alanda çalışmaların devam ettiğini ifade etti.