Antalya'da 2012 yılının ilk 9 aylık verilerine göre; 8 bin 489 kadının şiddete uğradığı, 1840 çocuğun mağdur edildiği belirlendi. Daha önceki yıllara şiddet mağduru kadınların sayısında artış gözlemlendiği belirtilirken, 2012 yılında da şiddet, yaralama, cinsel istismar, kötü muamele ve dilendirme başta olmak üzere 1840 çocuk mağdur edildi
ÇOCUKLARIN SAYISI 1840
Çalışmada, mağdur çocuk sayıları hakkında da bilgiler yer aldı. Emniyet Müdürlüğü ve jandarma verilerine göre, şiddet, yaralama, cinsel istismar, kötü muamele ve dilendirme başta olmak üzere, 2011 yılında 1936, 2012 yılında da 1840 çocuk mağdur edildi. Mağdur çocuk sayısı 2008 yılında 269, 2009 yılında 1263, 2010 yılında da 4 bin 336 olarak gerçekleşti.
ŞİDDET GÖREN KADIN KONUKEVİNE GELİYOR
Çalışmada, kadın konukevine kabul edilen kadının geliş nedenlerine bakıldığında, en çok fiziksel şiddet göze çarptı. Sosyal Çalışmacı Özgür Akçaöz Düven'i tarafından toplantıya katılan kurum ve kuruluşlara verilen bilgiler arasında kadın konuk evlerine gelen kadınların bir çoğunun kendi öz ailelerine döndükleri ya da iş bularak konuk evlerinden ayrıldıkları bildirildi. Düven ayrıca, konuk evinde kalıp eşi ile tekrar barışan kadınların da bulunduğuna dikkat çekti. Bir kadın ise konuk evine sürekli alkollü geldiği ve konukevinde kalan diğer kadınlara rahatsızlık verdiği ve yönetmeliğe aykırı olduğu gerekçesiyle konukevinden çıkartıldı.
SERİK'TE 3 ERKEK KORUMA ALTINDA
Antalya'da en çok şiddetin görüldüğü yer ise merkez olarak açıklanırken, Antalya merkezi Serik, Manavgat ve Alanya ilçeleri takip etti. Ayrıca Serik'te eşinden şiddet gördüğü gerekçesiyle 3 erkek koruma altına alındı.
TEK KAPI SİSTEMİ ŞÖNİM AHATLI'DA AÇILACAK
Toplantıda katılımcılara Şiddet İzleme Merkezi (ŞÖNİM) hakkında da bilgiler veren Sosyal Çalışmacı Özgür Akçaöz Düven, "Tek kapıdan yapılacak çalışmada 7/24 hizmet verilecek. İlk önce 14 pilot ilde uygulanacak proje daha sonra 81 ile yayılacak. Şiddeti uygulayan ve şiddet mağdurları ilk önce bu merkeze gelecek. Kadının koruma talebinin karşılanması, sığınma evine yerleşmesi gibi işlemlerin en kısa sürede sağlanması ve kadının ihtiyaçlarının tek merkezden koordine edilmesi sağlanacak. Şiddet izleme ve önleme merkezleri birimler arasında koordinasyon sağlayacak. Bu merkezlerde sağlık, eğitim, adalet ve içişleri bakanlığından bulunan uzmanlar mağdur kadınlar için ortak çalışma başlatacak. Kadına yol haritası çizilecek. Öncelikle şiddet gören kadın karakoldan en kısa sürede alınacak ŞÖNİM merkezlerine getirilecek. Yani tek başına polisin ya da savcının kararına bırakılmayacak. Şiddet mağdurlarına yönelik sağlık kontrolü dışındaki tüm hizmetler ŞÖNİM'de verilecek. Mağdurun ifadesi de polis tarafından ŞÖNİM'de bulunan 'ifade odasında' alınacak. Hızlı bir şekilde koruma kararı alınması ve uygulanması sağlanacak" dedi. ŞÖNİM'in tabelasının açık olacağını kadın sığınma evleri gibi gizli olmayacağını da belirten Düven, "Bu merkezde hem şiddeti uygulayan hem de şiddet gören için yer mevcut. Kasım ayı içerisinde hizmete açılacak. Antalya'da Kepez İlçesi Ahatlı Mahallesi'nde bir binada hizmet verilecek" dedi.
Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu ise şiddeti uygulayan ve şiddet mağdurunun aynı merkezde bir araya getirilmesine sıcak bakmadığını belirterek, "Yönetmelik henüz çıkmadı. Uygulamada bu konu düzeltilir. Muratpaşa'nın nüfusu 450 bin. 750 polis görev yapıyor. Bu bölgede 30-40 kadından bir tanesi şiddet görüyor. Şiddet gören kadın üniformayla muhatap olmayacak. Amaç bu" dedi. "Kadın 'hayır' dediği anda şiddet görüyor" diyen Vali Yardımcısı Cevheroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Çocuk doğdu, yönetmelik çıkmadı yani daha adı yok. Antalya boşanma sayısı konusunda Türkiye'de ikinci sırada yer alıyor" dedi. Toplantıya katılan kurum ve kuruluşlar ise açıklanan rakamların ve ortaya çıkan tablonun üzüntü verici olduğunu belirtirken, vakaların 3'te birinde eşinden sonra polisle kavga edenlerin olduğuna dikkat çekildi. (Esin KÜMBETLİOĞLU)