Kıbrıs'ta Çıkan İddialarda Hakan Fidan Sessizliğini Koruyor Kıbrıs'ta Çıkan İddialarda Hakan Fidan Sessizliğini Koruyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Kadının Güçlenmesi genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Genelge kapsamında Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2024-2028) yürürlüğe girerken, Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu ve Kadının Güçlenmesi İl Koordinasyon Kurulları oluşturuldu. Genelgede, kadınların eğitim, bilim, sağlık, siyaset, ekonomi ve çalışma hayatı gibi birçok alanda hak, fırsat ve imkânlardan tam ve eşit yararlanmasının yanı sıra her düzeyde etkin temsillerinin artırılmasının hedeflendiği vurgulandı.

Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı Yürürlüğe Girdi

Resmi Gazete’de yayımlanan genelgede, "Ülkemizde kadınların, eğitim, bilim, sağlık, siyaset, ekonomi ve çalışma hayatı başta olmak üzere her alanda yer alarak hak, fırsat ve imkânlardan tam ve eşit olarak faydalanmaları ile her düzeyde etkin bir şekilde temsillerinin artırılması amacıyla önemli politikalar hayata geçirilmektedir. Bu itibarla Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2024-2028) Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (Bakanlık) koordinasyonunda hazırlanarak yürürlüğe konulmuştur. Bu politikaların merkezi ve yerel düzeyde, bütüncül bir bakış açısıyla, etkin ve koordineli bir şekilde yürütülmesini sağlamak önemlidir." ifadeler yer aldı.

Antalya Valisi Şahin: Kadın Toplumun Aynasıdır Antalya Valisi Şahin: Kadın Toplumun Aynasıdır

Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu Kuruldu

Kadınlara yönelik hizmetlerin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı başkanlığında birçok kurum ve kuruluşun üst düzey temsilcilerinin katılımıyla Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu teşkil edildi.

Kurulda; Adalet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Sanayi ve Teknoloji, Tarım ve Orman ile Ticaret Bakanlıklarının ilgili bakan yardımcıları görev alacak. Ayrıca Strateji ve Bütçe Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İş Kurumu, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu da kurulda yer alacak.

Genelgede şu ifadelere yer verildi:

"Kadınların ekonomik ve toplumsal hayatın tüm alanlarında ilerlemesini sağlayacak kurumsal mekanizmaların oluşturulması ve var olan mekanizmaların kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla çalışmalar yürütecektir."

"Kadınların, eğitim, bilim, siyaset, ekonomi, çalışma hayatı, çevre ve iklim değişikliği başta olmak üzere tüm alanlarda söz sahibi olmasına yönelik ihtiyaçları tespit edecek, çözüm önerileri geliştirecektir."

"Kadınların siyasal hayata katılımı ile yetki ve karar alma süreçlerinde yer almasına katkıda bulunacak çalışmalar yapacaktır."

"Kadınların, çalışma hayatına tam ve etkin katılımı ile kadın girişimciliğinin desteklenmesi için gereken tüm önlemlerin alınmasına, sürdürülebilir ekonomik değerlerin oluşması sürecinin etkin bir şekilde uygulanmasına yönelik tedbirler geliştirecektir."

"Kadın erkek eşitliğinin sağlanması konusunda toplumsal farkındalığı ve duyarlılığı artıracak programların geliştirilmesini ve uygulanmasını teşvik edecektir."

Kadının Güçlenmesi İl Koordinasyon Kurulları Teşkil Edilecek

Genelge kapsamında, kadınların yerelde güçlendirilmesi amacıyla tüm illerde Vali başkanlığında Kadının Güçlenmesi İl Koordinasyon Kurulları oluşturulacak. Bu kurullarda Aile ve Sosyal Hizmetler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Milli Eğitim, Sağlık, Sanayi ve Teknoloji, Tarım ve Orman, Ticaret, Sosyal Güvenlik, Çalışma ve İş Kurumu, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı İl Müdürleri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu ve Kalkınma Ajansları Yatırım Destek Ofisleri Koordinatörleri görev alacak.

İl kurulları, şu amaçlar doğrultusunda çalışacak:

  • Kadınların sosyal ve ekonomik hayatta daha fazla yer almasını sağlamak
  • Çalışma hayatına katılımı artırmak ve kadın girişimciliğini desteklemek
  • Kadınların kamu ve özel sektörde yönetim kademelerinde yer almasını teşvik etmek
  • Yerelde kadınlara yönelik mevcut uygulamaları değerlendirip, çözüm önerileri sunmak
  • Kadın istihdamı ve eşit temsil konusunda veri toplama ve analiz çalışmaları yapmak
  • Valiliklerin himayesinde Kadının Güçlenmesi İl Eylem Planları hazırlanacak ve bu planlar, Bakanlık koordinasyonunda uygulanacak.

Kadınların Güçlenmesine Yönelik İş Birliği Artırılacak

Genelgede, kadınların hak ve fırsatlardan eşit şekilde yararlanmasını sağlamak amacıyla ilgili tüm bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının iş birliği içerisinde hareket edeceği ve bu alandaki projelere gerekli desteklerin sağlanacağı vurgulandı.

Son olarak, genelgede şu ifadelere yer verildi:

"Kadınların ekonomik ve sosyal hayatın içinde daha güçlü bir şekilde yer alması, hak, fırsat ve imkânlardan eşit şekilde yararlanmalarının sağlanması ve kadın erkek fırsat eşitliğinin tüm ana plan ve politikalara yansıtılması amacıyla yapılacak çalışmaların iş birliği ve eşgüdüm içerisinde yürütülmesi için ilgili bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından azami gayret gösterilecek, ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardım sağlanacaktır. Bilgilerini ve gereğini rica ederim."
 

Muhabir: TAYFUN AKYATAN