İzmir Körfezi'nde son zamanlarda artan kötü koku, küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin tetiklediği plankton patlamasından kaynaklanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden duyuru geldi.

Belediyenin açıklamasına göre, İzmir Körfezi'nde son zamanlarda hissedilen kötü koku, körfezdeki besin tuzlarının fazlalığı ve deniz suyu sıcaklığının küresel ısınma ile ani artması sonucu oluşan plankton patlamasından kaynaklanıyor. Tek hücreli canlılar olarak bilinen planktonlar, deniz suyundaki besin tuzlarının fazla olması ve su sıcaklığının 29 derece gibi çok yüksek seviyelerde seyretmesi nedeniyle hızla çoğalmış durumda.

Oksijen Seviyesinin Düşmesi ve Kötü Koku

Planktonların sayısının aşırı artması, bulundukları su ortamındaki oksijen seviyesinin düşmesine ve bu durumun ardından plankton ölümlerine neden oluyor. Bu ölümler, İzmir Körfezi'nde kötü kokunun oluşmasının başlıca sebebi olarak görülüyor. Ayrıca plankton patlaması, suyun yüzeyinde kızılımsı-kahverengi bir renk değişimine yol açıyor.

SİYASİLERİN HATASINI EMEKÇİ KAPATIYOR SİYASİLERİN HATASINI EMEKÇİ KAPATIYOR

Balık Ölümleri ve Çözüm Çalışmaları

Plankton patlaması, İzmir Körfezi'ndeki Çözünmüş Oksijen miktarını oldukça azaltmış durumda ve bu durum, balıkların ölümüne de neden oluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı aracılığıyla bu durumu çözmek için yoğun çaba sarf ettiğini açıkladı. Deniz Koruma Şube Müdürlüğü, deniz süpürgeleri ve karadan temizlik çalışmaları ile körfezi temizlemek için çalışmalarını sürdürüyor.

Açıklamanın tam metni şöyle: 

'Değerli İzmirliler,

Son zamanlarda İzmir Körfezi'ndeki şikayete konu olan koku; körfezdeki besin tuzlarının fazlalığına bağlı olarak deniz suyu sıcaklığının küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin sonucu ani artması ile birlikte  (29 derece gibi çok yükseklerde seyretmesi) tek hücreli canlıların (planktonların) popülasyonundaki artıştan kaynaklıdır.

Plankton sayılarının aşırı artması önce bulundukları sudaki oksijen oranının düşmesine sonrasında ise ortamda tüketilebilecek oksijen kalmaması sebebiyle plankton ölümlerine neden olmaktadır.

Bu ölümlerin sonucunda ortamda kötü koku oluşmaktadır. Ayrıca bu canlıların popülasyonundaki aşırı artış; bulundukları suyun yüzeyinin kızılımsı-kahverengi bir görünüme bürünmesine de neden olmaktadır. Bununla birlikte; plankton patlaması sudaki Çözünmüş Oksijen miktarını oldukça azaltmış (1’in altına düşmüş) ve beslenme ihtiyaçlarını planktonik organizmaların yoğun olduğu bölgelerde karşılayan balıkların ölümüne sebebiyet verdiği düşünülmektedir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Deniz Koruma Şube Müdürlüğümüz de hem deniz süpürgesi hem de karadan temizlik çalışması yapmaktadır.'

Kaynak: Haber Merkezi