Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Antalya’da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ekonomik performans açısından herkesin övündüğü bir düzeyde olduğunu belirterek, “Mayıs ayında borcu ödeyip IMF defterini kapatacağız" dedi.
Antalya’da düzenlenen AKP Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı 6. Bölge Toplantısı’na katılan Bakan Yazıcı, AKP iktidara geldiği zaman daha önceki dönemlerde toplanacağı zaman basının gündemine gelen Milli Güvenlik Kurumu’nun yapısını değiştirdiğini, Türkiye’de tek bir ceza kanunu çıkarttıklarını ve işkenceye karşı sıfır tolerans tanıyan bir hükümet olduklarını belirtti. Türkiye tarihinde 5 ayrı anayasa kabul edildiğini hatırlatan Bakan Yazıcı, “Bu 5 anayasanın hemen tamamı ya olağanüstü dönemlerde ya da darbe döneminde darbeciler tarafından yapılmıştır. Peki anayasayı kim yapar? Millet yapar” dedi.
Ülkelerin performansının ve gücünün beşeri kaynaklarının yanında ekonomilerinin gücü ile ölçüldüğünü ifade eden Bakan Yazıcı, “Türkiye bugün herkesin övündüğü bir düzeydedir ekonomik performans açısından. 2002’de 36 milyar dolarlık ihracatı vardı. Ama bizim dönemimizde 150 milyar dolara çıktı. IMF’ye borcu 23.5 milyar dolardı. Bir süre bizde IMF’le anlaşma yaptık. Ama derledik toparladık, IMF desteğini bir kenara ittik. Bugün borçları 400 milyon dolara indirdik. İnşallah Mayıs ayında da bunun tamamını ödeyip, IMF defterini kapatacağız” şeklinde konuştu.
Ulaştırma alanına da değinen Bakan Yazıcı şöyle konuştu:
“Ulaştırma alanında
Engelliler ve özürlüler için kanun çıkardıklarını belirten Bakan Yazıcı, geçtiğimiz hafta 13 bin engellinin kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmaya başladığını söyledi. Kimsesiz ve yoksul durumda bulunan vatandaşlara sosyal yardım ve kaynaklar aktarıldığını da ifade eden Bakan Yazıcı, iş kurmaları için de projeler geliştirildiğini kaydetti. Dünyada yaşayan 7 milyar insanin Dünya Bankası verilerine göre 1 milyar 200 milyonunun açlık sınırı içerisinde ve günde 1 dolara geçinmek zorunda olduğunu hatırlatan Bakan Yazıcı, “1 milyar insan temiz su kaynaklarına erişimden yoksun. Ama dünya ekonomisi 70 trilyon dolar. Paylaşım detaylarına baktığınız zaman dünyanın sosyal adaleti bakımından iyi şeyler söylemek mümkün değil. Ancak Türkiye’de 1 doların altında geçinmek zorunda olan insan bizim dönemimizde kalmamıştır. Uyguladığımız sosyal politikaların toplumsal etkileri bu” dedi.