Hatay’ın verimli topraklarında yetişen ve bolluğu nedeniyle dalda kalan narenciyeler, afetzedelerin elinde değerlendirilerek reçel haline getiriliyor. Samandağ ilçesinde yaşayan afetzedeler, kooperatifin sağladığı iş imkanıyla aile ekonomisine katkı sağlarken bir yandan da sosyalleşme fırsatı buluyorlar.
HayatHatay Projesi
Türkiye’nin narenciye üretim merkezlerinden olan Hatay'da bu yıl rekolte oldukça yüksekti. Ancak, ürün bolluğu ve işçi sıkıntısı nedeniyle birçok narenciye dalda kalmış ve israf edilmişti. Dalda kalan narenciyeyi değerlendirmek isteyen Samandağlı afetzedeler, turunç kabuklarından reçel üretimi yaparak hayata tutunmaya çalışıyorlar. 'HayatHatay' projesi kapsamında kurulan kooperatifte üretilen reçel ve diğer ürünler, internet üzerinden Türkiye'nin dört bir yanına satılıyor. Kooperatife işe gelen afetzedeler, hem aile bütçelerine katkı sağlıyorlar hem de depremin neden olduğu travmalardan kurtulmak için bir araya gelerek sosyalleşme imkanı buluyorlar.
Kadın Girişimi Kooperatifi
Kadın Girişimi Kooperatifi Üretim Sorumlusu Zarif Sönmez, Hatay'da yaygın olmayan bir narenciye türü olan turunç kabuklarından reçel ürettiklerini belirtiyor. Sönmez, 'Hatay dışında pek yetişmeyen bir narenciye türüdür. Biz turunç kabuklarını değerlendirerek turunç reçeli yapıyoruz. Mevsimsel olarak ürettiğimiz ürünlere göre kadın işçi alıyoruz. Her ürün üretiminde farklı kadınların bulunmasına özen gösteriyoruz. Hatay'ın zengin gastronomisini tanıtmak ve pazarlamak amacıyla çalışıyoruz. Kadın istihdamını artırmak ve kadınların emeklerini görünür kılmak en önemli hedefimizdir' şeklinde konuştu.
Deprem Sonrası Yeni Başlangıç
Deprem sonrası kooperatifte çalışmanın keyifli bir ortam sunduğunu ifade eden afetzedelerden Çiğdem Kudret, süreci şu şekilde anlatıyor: 'Önce turunçlar bahçelerden toplanıyor. Kooperatife getirilen turunçlar rendeleniyor. Meyvelerinden kabukları ayrıldıktan sonra buzlu suda şoklanıyorlar. 4 gün boyunca şoklama işleminden geçtikten sonra iplere diziliyorlar. Kaynatma işleminden sonra, turunçlar 5 saat boyunca kaynatıldıktan sonra sıcak kavanozlara dolduruluyorlar. Bu iş sayesinde, kendime, aileme ve çocuklarıma katkı sağlıyorum. 6 Şubat depremi sonrasında burası gerçekten güzel bir ortama dönüştü. Burada çalışarak hem sosyalleşiyoruz hem de ekonomik olarak destek alıyoruz.'