Akdeniz'e sahili bulunan Hatay'ın Samandağ ilçesi kumsalı, deniz kaplumbağalarının uğrak noktalarından biri. Doğu Akdeniz sahilleri, üreme dönemindeki kaplumbağalar ve caretta carettalara ev sahipliği yapıyor. Gece saatlerinde karanlıkta yumurtalarını kumsala bırakan deniz kaplumbağalarının yavruları bir süre sonra denizle buluşuyor. Bu süreçte deniz kaplumbağalarının denizle buluşmalarına yardımcı olan Fen Bilimleri Öğretmeni Erol Yüksek, gönüllü olarak nöbet tutuyor.
Deniz kaplumbağalarının güvenli yaşam yolculuğu
Türkiye'nin en uzun sahillerinden biri olan 14 kilometrelik Samandağ sahili, deniz kaplumbağalarının güvenli bir şekilde denize ulaşabilmesi için gönüllü nöbet tutan Yüksek'in çabalarıyla korunuyor. Yaptığı iş ile büyük takdir toplayan Yüksek, vatandaşları deniz kaplumbağalarının suyla buluşma yolculuğunda duyarlı olmaya davet ediyor.
Yavruların denizle buluşması
Yüksek, özellikle geceleri nöbet tutarak yavruların suni ışıklardan etkilenmemesi için çalışıyor. Geceleri daha aktif olan yavrular, bazen yanlış yönlere giderek ölüme yürüyorlar. Yüksek, "Daha çok geceleri çıkıyorum çünkü en çok geceleri yavrular yuvasından çıkıyor. Günlük ortalama 10 ya da 15 yavruya denk geliyorum ama bazen bu 70-80'i de bulabiliyor. Her yavru gördüğümde bir tane bile olsa diğer gün geleceğim diyorum, bunu Ağustos sonuna kadar yapmayı düşünüyorum. Aslında bu benim için hem yakıttan hem de zamandan sıkıntı ama canları sağolsun. Bunu yaparken ben mutlu oluyorum bir vatandaş olarak. En büyük sorun suni aydınlatmalar yavru kaplumbağalar yanlış yere gidiyor ciddi bir kısmı sayı veremiyorum ama defalarca denk geldim. Yavrular ışıkları takip ederek yanlış yere gidip maalesef ölüyorlar, biz de bunun önüne geçmek için gönüllü çalışma yapıyoruz" dedi.
Vatandaşlara çağrı
Erol Yüksek, vatandaşları da deniz kaplumbağalarının denizle buluşma yolculuğunda duyarlı olmaya çağırdı. Suni ışıkların kaplumbağalar üzerindeki olumsuz etkisini vurgulayan Yüksek, herkesin bu konuda daha bilinçli ve duyarlı olması gerektiğini belirtti.