Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Galeriler Güncel 12. yüzyıldan kalma bu mumyalar tüyler ürpertiyor! 

12. yüzyıldan kalma bu mumyalar tüyler ürpertiyor! 

Kiminin dişleri, kiminin saçları hala korunmuş! Aksaray'da bulunan Türkiye'nin tek mumya müzesinde yetişkin, çocuk, bebek ve hatta kedi mumyaları sergileniyor.

12. yüzyıldan kalma bu mumyalar tüyler ürpertiyor!  1
/ 10
Türkiye’nin ilk ve tek mumya bölümü bulunan Aksaray Müzesi'nde 12. yüzyıldan kalma insan, çocuk, bebek ve kedi mumyaları sergileniyor. Kiminin dişleri, kiminin de saçları hala korunmuş olan 13 adet mumya dehşet verici görüntüleri ile ilgi çekiyor.
12. yüzyıldan kalma bu mumyalar tüyler ürpertiyor!  2
/ 10
Aksaray yöresindeki kazılarda gün yüzüne çıkartılan mumyaların özel bölümlerde muhafaza edildiğini belirten Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altın, Aksaray Müzesi’nin Türkiye’de ilk ve tek mumya bölümüne sahip olan müze olduğuna şu sözlerle dikkat çekti: "Mumya bölümü olarak biz Türkiye’de tek müzeyiz. Daha önce bizim bölgemizden çıkan bir rahibe mumyası var ve bu geçmiş yıllarda Aksaray Müzesi’nin Niğde’ye bağlı olması nedeniyle Niğde Müzesi’ne gönderilmişti. Bir de Amasya Müzesi’nde var ama bunlar tek tiptedir. Tek olan mumya bölümü bizim Aksaray Müzemizde ziyaretçilerimize özel olarak sergileniyor."
12. yüzyıldan kalma bu mumyalar tüyler ürpertiyor!  3
/ 10
Aksaray Müzesi'ndeki mumyalar yapılma teknikleriyle birbirinden ayrılıyor.
12. yüzyıldan kalma bu mumyalar tüyler ürpertiyor!  4
/ 10
Daha çok milattan sonra 12. yüzyıldan kalan mumyalar, Ihlara Vadisi, Çanlı Kilise ve Topakkaya beldesi bölgesindeki ören yerinden çıkarıldı. Mumyalar müzenin kurtarma çalışmalarıyla çıkarılmış ve bazıları ise yasa dışı yapılan kazılardan çıkarılarak müzeye kazandırıldı.
12. yüzyıldan kalma bu mumyalar tüyler ürpertiyor!  5
/ 10
Mumyalama tekniği diğer Mısır’daki mumyalama tekniklerinden farklı bir teknik.
12. yüzyıldan kalma bu mumyalar tüyler ürpertiyor!  6
/ 10
Altın, "Mısır’daki bizim Orta Asya’daki, İslamiyet’e girmeden önceki Türk geleneklerimizde mumyalama tekniğini biz kullanıyorduk. 3. ve 4. yüzyılda Anadolu’ya gelen Hristiyanlaşmış olan Türk bölgelerinde bu mumyalama adeti devam etmiştir. Ölüye saygı bakımından daha sonra bölgede yaşayan Hristiyanlar da mumyalama tekniğini devam ettirmiştir. Bu mumyalama nasıl oluyor? Kişi öldükten sonra iç organları çıkartılıyor. Bal mumu ve benzeri değişik kimyasal maddelerden beslenilerek vücudun üzerine tamamen bir tabaka sarılıyor. Daha sonra kefenlenerek, kumaşla üzeri örtülerek üstü kapaklı bir şekilde yapılıyor. Biz bunları bu şekilde görüyoruz.” dedi.
12. yüzyıldan kalma bu mumyalar tüyler ürpertiyor!  7
/ 10
Mumyalar özel klima teknikleriyle, 21 ile 23 derece arasındaki sıcaklıkta korunuyor.
12. yüzyıldan kalma bu mumyalar tüyler ürpertiyor!  8
/ 10
13 adet mumyadan birisi yetişkin erkek mumyası, çocuk mumyaları, 7-8 yaşlarında çocuk mumyası ve bebek mumyaları da mevcut. Ayrıca kedi mumyası da bulunuyor.  Kaynak: İHA
12. yüzyıldan kalma bu mumyalar tüyler ürpertiyor!  9
/ 10
12. yüzyıldan kalma bu mumyalar tüyler ürpertiyor!  10
/ 10
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sivas Divriği Kale kazısından çıkan 2 bin yıllık obje geçmişi aydınlatabilir

Sivas Divriği Kale kazısından çıkan 2 bin yıllık obje geçmişi aydınlatabilir