Kaynak:İHA
Sivas'ın tarih kokan topraklarından bir hazine daha gün yüzüne çıktı. Divriği ilçesinde 2008 yılında başlayan ve tamamlanması 10 yılı aşan arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkan tarihi zenginlikler, şimdi Sivas Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.
Divriği Kale Kazısı, Prof. Dr. Erdal Eser liderliğinde yaklaşık on yıl süren bir çalışmanın meyvesini verdi. Kazılar, 2008 yılında başladı ve en son 2018 yılında tamamlandı.
Bu süre zarfında ortaya çıkan birçok önemli eser, Sivas Arkeoloji Müzesi'nde meraklı ziyaretçilere tanıtılıyor. Sergide, alçı kabartmalar, lüle, takı gibi çeşitli objelerin yanı sıra, tahmini 2 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen metal bir obje de yer alıyor.
Özellikle, Urartu döneminden kalma olduğu tahmin edilen obje, tarihe ışık tutan nadir eserlerden biri olarak öne çıkıyor. Sivas Arkeoloji Müzesi Müdürü Arkeolog Ali Alkan, Divriği Kale Kazısı'nın kapsamını açıklarken, müzede sergilenen eserler arasında beylikler dönemi ve Selçuklu'ya ait eserlerin bulunduğunu belirtti.
Ayrıca, Urartu dönemine ait olabileceği düşünülen önemli bir objenin de müzede sergilendiğini vurguladı.
Müzede yer alan alçı kabartmaların, Sivas Kalesi'nde benzerlerine rastlandığını belirten Alkan, bu kabartmaların bir hükümdar sarayının varlığına işaret ettiğini söyledi. Aynı zamanda, Konya Alâeddin Tepesi'nde de benzer kabartmaların bulunduğunu kaydetti.
Divriği Kalesi'ne ait yüzlerce eserin bulunduğunu ancak sadece 43 tanesinin sergilendiğini belirten Alkan, tamamlanan eserlerle ilgili güncellemelerin yapılabileceğini dile getirdi.
Sivas'ın tarihi zenginlikleriyle donatılmış müzesi, bu nadide eserleriyle ziyaretçilerini geçmişe unutulmaz bir yolculuğa çıkarıyor. Divriği Kale Kazısı'nın ardında bıraktığı miras, bölgenin tarihine ışık tutmaya devam ediyor.
Sivas'ın bu tarihi hazinesi, Divriği Kale Kazısı ile gün yüzüne çıkarken, müze aracılığıyla ziyaretçilerle buluşarak geçmişin derinliklerine açılan bir kapı olma özelliğini taşıyor.