19 Mart Çarşamba sabahı gözaltına alınan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu için sosyal medyada dayanışma çağrısı yapan ve sokak eylemlerine katılan 90 kişiye yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame kamuoyuna yansıdı. Aralarında 3 tutuklunun da bulunduğu toplam 90 kişi hakkında çeşitli suçlamalar yöneltildi. İddianamede, özellikle sosyal medya paylaşımlarıyla dikkat çeken 19 öğrenci hakkında “suç işlemeye alenen tahrik” suçundan 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Savcılık: “Belirsiz kişilere yapılan çağrılar cezai sorumluluğu doğurur”

İddianamede, sosyal medyada yapılan paylaşımların kamu barışını tehdit ettiği savunulurken, Türk Ceza Kanunu’nun 214/1 maddesi kapsamında değerlendirme yapıldı. Savcılık, “Belirli olmayan kişilere yöneltilen aleni çağrılar, zararlı sonuç doğmadan dahi cezai yaptırımla karşılanmalıdır” ifadelerine yer verdi. Savcılık, yapılan paylaşımların “tahrike elverişli” içerikler olduğunu ve kalabalık kitlelere ulaşabilecek nitelikte olduğunu belirtti. Bu nedenle eylemlere doğrudan katılım aranmadığı, sadece aleni çağrıların suçun oluşumu için yeterli olduğu kaydedildi.

Suç sayılan sosyal medya paylaşımları iddianamede yer aldı

İddianamede, suç teşkil ettiği belirtilen bazı sosyal medya paylaşımları dikkat çekti. Bu paylaşımlar arasında şu ifadeler yer aldı:

Sırrı Süreyya Önder 5 Gün Uyutulacak Sırrı Süreyya Önder 5 Gün Uyutulacak
  • “Ferman padişahınsa sokaklar bizimdir”
  • “Sokağa çıkalım lütfen, bu mücadele evde tek başına verilmiyor işte omuz omuza olmamız lazım”
  • “İstanbul Teknik Üniversitesi diploma iptal kararını tanımıyoruz, 20 Mart Perşembe günü saat 12:30’da Med çimlerdeyiz”
  • “Tüm ülke genel greve gitmeli, iş bırakmalı… herkes tutuklanamaz”
  • “CHP uyan artık sandığa gitme sokağa çık”
  • “Hiçbir polis kardeşimiz değil, onlar AKP'nin silahlı halk düşmanları”

Bu paylaşımların “kamu düzenine tehdit oluşturduğu” gerekçesiyle cezalandırılması istendi.

Farklı suçlardan 71 kişi hakkında da ceza talebi

  • Öte yandan, İstanbul Valiliği’nin 19-23 Mart tarihleri arasında ilan ettiği 4 günlük eylem yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle:
  • 8 kişi hakkında “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe ihtara rağmen katılmak” suçundan 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
  • 62 kişi hakkında ise “toplantıya silah, aletle ya da tanınmayacak şekilde katılmak” suçlamasıyla 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
  • Ayrıca bir kişi hakkında hem “suç işlemeye tahrik” hem de “tanınmayacak hale gelerek toplantıya katılmak” suçlarından cezalandırılması istendi.

Gözler yargı sürecinde

Kamuoyunun yakından takip ettiği Ekrem İmamoğlu gözaltısı sonrasında yaşanan bu gelişmeler, öğrencilere yönelik cezai süreçlerin hukuk ve ifade özgürlüğü açısından nasıl değerlendirileceği sorusunu da beraberinde getirdi. Davaların ne şekilde sonuçlanacağı merakla bekleniyor.
 

Kaynak: Haber Merkezi