Bir otelde başarılı bir bilgi işlem müdürü iken, mikrometrik bir pıhtı yüzünden, bir dakikada yaşamı değişen Emrah Tekerli ve ailesi, devletin kendilerine sağladığı destek ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ödediği medikal malzemeler yeterli olmadığından, büyük sıkıntı içinde bir çıkış yolu arıyorlar.

 

Antalya’nın büyük turizm kuruluşlarından birinde Bilgi İşlem Müdürü olarak çalışmaktaydı, 39 yaşındaki Emrah Tekerli. Bir sabah evinden, işine gitmek üzere çıktığında şiddetli baş ağrısı ile eve dönüyor ve eşine kendisini çok kötü hissettiğini söyleyip, hastaneye gitmek istiyor.

 

Acilen kaldırıldığı bir özel hastanede ilk müdahalesi yapılan Emrah Tekerli’ye pıhtı atması (emboli) teşhisi konuyor. Sağlık Sigortası özel hastane için yetersiz olan hasta, daha sonra Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılıyor. Burada yoğun bakım ünitesinde tedavisine başlanan Emrah Tekerli, bir süre sonra doktorları tarafından, “Burada mikrop alma tehlikesi var” denilerek evine gönderiliyor.

 

YAŞAMA TUTUNDU

Beynin sol tarafında iki ayrı damara pıhtı atması nedeniyle felç durumu yaşayan Tekerli, boğazına takılan bir aparat aracılığı ile nefes alabiliyor, solunum yollarındaki ifrazatlar da bu yoldan temizlenebiliyor. Midesine takılan bir hortum aracılığı ile de beslenmesi sağlanıyor. Doktorlar Emrah’ın uzun süre yaşayamayacağını söylüyorlar başta, ama o bu faraziyeyi boşa çıkartıp, tutunuyor yaşama.

 

PATRONU EL UZATIYOR

Eşi de rahatsızlıklarla boğuşan bir hanım olduğu için Emrah’a yeterli bakımı sağlayamıyor. Annesi ise varını, yoğunu oğlunun yoluna döküp, onun yeniden yaşama tutunması için var gücüyle çabalıyor. Emrah Tekerli emboli nedeniyle felç olduktan sonra, çalıştığı kurumun sahibi ile genel müdürü kendisine ve ailesine çok destek oluyorlar.  Bir süre, hastanın ihtiyaçlarını karşılamak üzere, bir hemşire tutarak, desteklerini sürdürüyorlar. Bu destek turizm kuruluşu geçtiğimiz aylarda iflas edene kadar sürüyor. Şirket batınca yöneticiler yurt dışına gidiyorlar ve Emrah’ın bakımı tümüyle annenin üzerine kalıyor.

 

ESKİ EŞİNE VE OĞLUNA BAKIYOR

Anne Emine Eken, oğlunun ihtiyaçlarının ancak bir bölümünü karşılayabildiğini, ayrıldığı eşi de rahatsızlanıp, bakıma muhtaç hale gelince, onu da yeniden yanına aldığını, iki hastaya birden bakmasının mümkün olamayacağı için bir hemşire ihtiyaçları olduğunu söyleyerek, “Allah onlardan bin kere razı olsun. Gaye Hanım (Emrah’ın çalıştığı otelin sahibi) ve İdris Bey (genel müdür) ellerinden geleni yaptılar. İşleri bozulup, otel kapanınca yurt dışına gittiler ve destekleri sona erdi zorunlu olarak. Devletten aylık olarak bir miktar para ödeniyor, sürekli almak zorunda olduğumuz medikal malzemelerin SGK tarafından ödenenleri çok kalitesiz olduğundan, bu malzemeleri kendi paramızla almak zorundayız. O nedenle devletin ödediği miktar bunların teminine gidiyor. Emrah’ın bakımını layıkıyla yapabilmek için bir hemşireye ihtiyaç var. Ama elimizdeki avucumuzdakiyle bunu karşılamamız mümkün değil” diye sıkıntılarını dile getirdi.

 

Aile, maaşları ve devletin ödediği destekle bir yere kadar genç adamın tedavi sürecini devam ettirmeye çalışırken, evde bakımı düzgün bir şekilde sürdürecek bir hemşireyi nasıl temin edeceklerini ise bilemiyorlar. Şimdi tek umutları bir hayırseverin sağlayacağı sponsorlukla o hemşireyi evlerinde görmek.

 

Ziya Nur SEZEN

Editör: TE Bilisim