Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Mehmet Şimşek'ten 'yeni vergi paketi' açıklaması!

Mehmet Şimşek'ten 'yeni vergi paketi' açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, kamunun 814 milyar TL tasarruf sağladığını açıkladı. 2024'te bütçe açığının yüzde 4,9, 2025'te yüzde 3,1 olacağını belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Mehmet Şimşek'ten 'yeni vergi paketi' açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi'ne yaptığı açıklamalarda, kamunun bugüne kadar 814 milyar TL tasarruf sağladığını belirtti. Bu tasarrufun, deprem harcamaları ve faiz giderleri dışarıda bırakıldığında sağlandığını vurgulayan Şimşek, kamudaki harcama disiplini ve tasarruf tedbirlerinin etkisini gösterdiğini ifade etti.

Şimşek, 2024 yılındaki bütçe açığının GSYH'ye oranının %4,9 seviyesinde beklendiğini, 2025 yılında bu oranın %3,1'e düşeceğini belirtti. Böylece maliye politikasındaki disiplinin devam edeceğini ve kamu maliyesinin enflasyonla mücadeleye destek olacağını ifade etti.

Yeni vergi paketi olmayacak

Yeni yasama döneminde kamuoyunun gündeminde olan vergi paketi hakkında açıklamalarda bulunan Şimşek, borsa ve kripto varlıkların vergilendirilmesinin gündemden çıktığını açıkladı. Ayrıca, bu dönemde genel vergi oranlarını artırmaya veya indirmeye dönük bir vergi paketi hazırlamayacaklarını belirtti. Vergi politikalarında ise adaletin güçlendirilmesi, vergi tabanının genişletilmesi ve vergi harcamalarının etkinliğinin artırılmasına öncelik verileceğini ifade etti.

Şimşek, vergi politikalarının özel sektör için bir rehber niteliğinde olduğunu, Orta Vadeli Program’ın (OVP) ise kamu için bağlayıcı olduğunu söyledi.

Mehmet Şimşek'ten 'yeni vergi paketi' açıklaması!

Kamu yatırımlarında öncelikler

2025 yılı bütçesinde yatırımlara ayırdıkları kaynağın 1,6 trilyon TL olduğunu belirten Şimşek, bu bütçenin %10,5'ine denk geldiğini açıkladı. Özellikle deprem yaralarının sarılması, sosyal konut projeleri, sanayinin lojistik maliyetlerinin azaltılması için iltisak hatlarının tamamlanması ve organize sanayi bölgelerinin (OSB) hızla bitirilmesi gibi kamu yatırımlarının ön planda olacağını belirtti.

Özel sektör yatırımlarında ise kimya, ilaç, tıbbi cihaz, enerji, savunma sanayi ve turizm gibi sektörlerin öncelikli olduğunu vurguladı.

Tasarruf tedbirleri ve harcama disiplini

Bakan Şimşek, kamuda yürütülen tasarruf tedbirlerinin bütçe sapmalarını minimize ettiğini, geçmiş yıllara kıyasla harcamaların daha disiplinli bir şekilde yönetildiğini söyledi. 2024 yılında bütçe sapmasının %0,8 ile geçmiş yılların ortalamasının onda biri kadar düşük olduğunu ifade etti. Bu sayede 814 milyar TL tutarında bir tasarruf sağlandığını belirtti.

Vergide adalet ve şeffaflık

Vergi politikalarında temel hedeflerinin, vergi tabanını genişletmek, adaleti sağlamak ve gönüllü uyumu artırmak olduğunu belirten Şimşek, vergi istisna ve indirimlerini verimlilik çerçevesinde gözden geçirmeye devam edeceklerini söyledi. Bu kapsamda, vergi denetimlerinin artırılacağını, yapay zeka ve büyük veri analitiği ile risk analizlerinin yapılacağını ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
5 Gündür Kayıp Olan Rojin Kabaiş'in annesi konuştu

5 Gündür Kayıp Olan Rojin Kabaiş'in annesi konuştu