DİSK-AR, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden hareketle 2024 yılı ikinci çeyrek için hesapladığı kayıtlı tam zamanlı istihdam oranının (KATI) yüzde 34,6 olduğunu açıkladı. TÜİK’in resmi istihdam oranı yüzde 49,6 iken, KATI oranı bu verilerin çok altında kaldı. Kadınlarda resmi istihdam oranı yüzde 32,5 iken KATI oranı sadece yüzde 20 olarak hesaplandı. Erkeklerde ise resmi istihdam oranı yüzde 67 iken KATI oranı yüzde 49,5 oldu.
İş Gücünde Kayıtlı ve Tam Zamanlı İstihdamın Durumu
DİSK-AR’ın hesaplamalarına göre, çalışma çağındaki 65,9 milyon kişinin sadece 22,8 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda yer alıyor. Kadınlarda bu oran sadece yüzde 20 iken, erkeklerde yüzde 49,5 olarak belirlenmiş durumda. Çalışma çağındaki 33,3 milyon kadından sadece 6,7 milyonu KATI kapsamında çalışırken, 32,6 milyon erkekten 16,1 milyonu KATI istihdamda bulunuyor. Bu durum, nitelikli istihdamın düşük seviyelerde kaldığını ve iş gücü piyasasında önemli bir sorun olduğunu ortaya koyuyor.
Genç İşsizliği AKP Döneminde Artış Gösterdi
DİSK-AR, AKP döneminde genç işsizliğinin büyük bir artış gösterdiğini belirtti. 2002 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren gençlerde geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 26'dan yüzde 36'ya yükseldiği belirtiliyor. Gençlerde geniş tanımlı işsizlik oranı, AKP döneminde 10,1 puan arttı. Gençlerin iş bulma ümidinin azaldığı ve iş aramaktan vazgeçtikleri ifade ediliyor.
Genç Kadınlarda İşsizlik Oranı Daha Yüksek
2024 ikinci çeyreğinde genç kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 45,7 olarak hesaplandığını belirten DİSK-AR, genç erkeklerde ise dar tanımlı işsizliğin yüzde 13,6 ve geniş tanımlı işsizliğin yüzde 33 olduğunu açıkladı. Genç kadınların iş bulma zorluğu, iş gücü piyasasındaki cinsiyet eşitsizliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.