2020 yılında ilk deneme siparişini veren Çalışkan, temin ettiği safran soğanlarını Yarımca köyündeki bahçesine ekti. Bitkinin verimli sonuçlar vermesi üzerine Çalışkan, ikinci sene daha fazla soğan alarak safran ekimini genişletti. Bu yıl üçüncü hasadını gerçekleştiren Çalışkan, ailesiyle birlikte açtığı çiçekleri toplayarak gramını 150 ile 200 lira arasında satışa sunuyor.
Safran: Hücre Yenileme ve Vücut Direncini Artırma Gücü
Dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safran, sadece yüksek fiyatıyla değil, aynı zamanda hücre yenileme ve vücut direncini artırma özellikleriyle de tanınıyor. Çeşitli sektörlerde kullanım bulan safran, gıda, ilaç, kozmetik gibi alanlarda oldukça değerli bir bileşen olarak öne çıkıyor.
Bayram Çalışkan'ın Hikayesi
İnşaat mühendisi olmasının yanı sıra ziraat mühendisi de olan Bayram Çalışkan, Safranbolu'dan getirdiği soğanlarla başladığı hobi olarak nitelendirdiği safran üretimini şimdi ticarete dönüştürmüş durumda. Safranın geniş kullanım alanlarına vurgu yaparak, üretim sürecini anlatan Çalışkan, 2022 yılında tarım ve orman il müdürlüğü tarafından desteklenmeye başlandıklarını belirtiyor.
Safran Ticareti
Çalışkan, safran üretimini gramlık şişeler halinde müşterilere gönderdiğini ifade ediyor. Hobi olarak başladığı bu işten şu anda ticaretini yaparak gelir elde eden Çalışkan, safranın değerini vurgulayarak, kilo olarak alınmasının herkes için mümkün olmadığını, ancak gram olarak satış yaptığını belirtiyor.
Elazığ'da Safran Çiftçiliğini Başlatan Öncü
Elazığ'da daha önce safran üretimi yapılmadığını belirten Çalışkan, bu işi başlatarak çiftçilere örnek olmayı amaçladığını ve tarım ve orman il müdürlüğünün destekleriyle bu alanda yaygınlaşma sağladıklarını ifade ediyor. Çalışkan, gelecekte daha fazla çiftçinin bu alanda faaliyet göstermesini temenni ediyor.
Ailecek Safran Hasadı
Çalışkan'ın babası Ali Rıza Çalışkan, ailecek safran işini birlikte yaptıklarını belirterek, safran bitkisinin tıbbi ve aromatik özelliklere sahip olduğunu vurguluyor. Safranın geniş kullanım alanlarına değinen Ali Rıza Çalışkan, tadının reçel ve bal gibi güzel olduğunu ifade ediyor.