Dünya genelindeki mutluluk seviyelerini ölçen Birleşmiş Milletler’in (BM) 2012'den beri yayımladığı Dünya Mutluluk Raporu'nun 2024 yılı sonuçlarına göre, Türkiye 150'yi aşkın ülke arasında 94. sırada yer aldı. Türk insanı ve özellikle çalışanlar ruh sağlığını korumak adına soluğu psikolojik danışmanlarda aldı. Son beş yılda en çok tercih edilen hizmet, psikolojik danışmanlık oldu. Pandemi döneminde (%33) yoğun talep gören bu hizmet, 2024 itibariyle %43'e yükseldi.
Yapılan araştırmalara göre hastalık dışında belirsizlik, stres, günlük ve gündemde yaşanan olaylar kişinin psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor. Pandemi ile başlayan salgın süreci, deprem, ekonomik problemler ve son zamanlarda artan siyasi gerilim toplumun ruh halini etkilemesiyle birlikte Türkiye’de “mutlu” olduğunu belirtenlerin oranı giderek düşüş gösteriyor. Ülkedeki genel durumdan en çok çalışan nüfus etkileniyor. Çalışanlara dair yapılan araştırmalara göre çalışanların yaşadığı sorunlar ve stres; iş kazalarına ve psikolojik kökenli hastalıklara, iş yerinde davranış bozukluklarına yol açabiliyor. Bu nedenle ruh sağlığımızda oluşan problemler hayatımızın her alanına sirayet ediyor ve mutlu bir şekilde yaşamımızı sürdürmeyi engelliyor.
Çalışanların gündelik konulardaki sorunlarına anında uzman desteğiyle bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti veren ve ülkemizde de 2006 yılından beri faaliyette bulunan AVİTA’nın; ‘2024 Çalışan Destek Değerlendirme Programı Raporu’ Birleşmiş Milletler’in ‘Mutluluk’ raporunu destekler nitelikte veriler sunuyor.
Psikolojik Destek Talebi Arttı
AVİTA 2024 Değerlendirme Raporuna göre, Türkiye’de Son beş yılda en çok tercih edilen hizmet, psikolojik danışmanlık oldu. Pandemi döneminde (%33) yoğun talep gören bu hizmet, 2024 itibariyle %43'e yükseldi. Bu artış, çalışanların ruh sağlığını koruma ihtiyacının giderek arttığını gösteriyor. Psikolojik destek alanların %84'ü kendileri için, %14'ü eşleri veya aile bireyleri için, %2’si ise çocuklarıyla ilgili uzmanlara başvurdu. En sık danışılan konular arasında kaygı belirtileri (%17), çocukluk gelişimi (%14) ve depresif belirtiler (%7) öne çıktı. Destek isteyen çalışanların cinsiyete göre dağılımı %62’si kadın, %38’i erkeklerden oluştu. Kadın çalışanlar en çok psikolojik danışmanlık hizmetinden yararlanırken, erkek çalışanlar en çok mevzuat danışmanlığı için başvurdu.
Ev Sahibi-Kiracı İlişkileri Sorununda Artış
2024 yılında psikolojik danışmanlığın ardından en çok talep gören hizmet, %29 ile mevzuat danışmanlığı oldu. Özellikle ev sahibi-kiracı ilişkilerine dair hukuki danışmanlık taleplerinde artış gözlendi. Geçtiğimiz yılda dikkat çeken bir diğer konu ise tıbbi bilgi danışmanlığıydı. Bu alanda destek isteyen çalışanların %9'u en çok çocuk hastalıklarıyla ilgili bilgi almak için başvurdu.
2024 yılında çalışanların başvurduğu diğer hizmetler arasında sağlıklı beslenme danışmanlığı (%6), mali bilgi danışmanlığı (%6) ve genel bilgi danışmanlığı (%5) yer aldı.