Kuzey Makedonya, eski Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan ettiğinde, ülkenin bu önemli dönüm noktası, bölgesel ve uluslararası alanda dikkatle izlendi. 8 Eylül 1991'de yapılan bağımsızlık referandumu, halkın yüzde 95,3’ünün bağımsızlık lehine oy kullanmasıyla sonuçlandı. Bu tarihi kararın ardından pek çok ülke, o dönemdeki adıyla Makedonya’nın bağımsızlığını tanıdı.

Bağımsızlık sonrası, Kuzey Makedonya'nın ilk Cumhurbaşkanı Kiro Gligorov oldu. Ülke, 26 Nisan 1992'de kendi para birimi olan denarı tanıttı ve aynı yılın Ağustos ayında kendi ordusunu kurdu. 8 Nisan 1993’te Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Makedonya BM üyeliğine kabul edildi, ancak Yunanistan’ın itirazı sonucu geçici referans olarak "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya" adıyla kabul edildi.

Donald Trump Geçici Bütçe Tasarısına Karşı Çıktı Donald Trump Geçici Bütçe Tasarısına Karşı Çıktı

İsim Sorununun Çözümü

Makedonya ile Yunanistan arasındaki isim sorunu uzun yıllar devam etti. BM arabuluculuğunda yapılan müzakereler sonucunda, Haziran 2018'de Prespa Anlaşması imzalandı. Bu anlaşma, Makedonya’nın adını "Kuzey Makedonya" olarak değiştirmesi yönünde bir karar aldı. Eylül 2018’de yapılan referandumda, halkın yüzde 91,46’sı yeni ismi destekledi. Ancak, oylama dönemin muhalefeti tarafından boykot edildi ve katılım oranı yüzde 36,91'de kaldı.

AB Müzakereleri

Kuzey Makedonya, 19 Temmuz 2022'de AB ile katılım müzakerelerine başladı. 2005 yılında "aday ülke" statüsü verilen Kuzey Makedonya, Bulgaristan ile yapılan ikili protokole göre gerekli anayasal değişiklikleri yapmak zorunda. Bu değişiklikler, AB ile fasıl açmak için gerekli. Anayasa'ya Bulgarlar'ı dahil etmeyi planlayan Kuzey Makedonya'nın, bunun için Meclis’in üçte ikisinin onayını alması gerekiyor. 120 sandalyeli Meclis'te, bu değişikliklerin yapılabilmesi için 80 milletvekilinin desteği gerekli.

Yeni Cumhurbaşkanı ve Hükümet

Kuzey Makedonya'da bu yıl 8 Mayıs’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Gordana Siljanovska Davkova, ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı oldu. Davkova, aynı tarihte yapılan parlamento seçimlerinde birinci parti olarak çıkan İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği'nin (VMRO-DPMNE) adayı olarak göreve başladı

Kaynak: Anadolu Ajansı