Bangladeş geçici hükümeti Dışişleri Danışmanı Touhid Hossain, Myanmar'ın Arakan eyaletindeki çatışmalardan kaçan yaklaşık 8 bin Arakanlı Müslümanın Bangladeş’e girdiğini duyurdu. 

Hossain, bu durumun ülkenin insani barınma kapasitesini zorladığını ve artık daha fazla mülteci kabul edemeyeceklerini belirtti.

Sınır Güvenliği ve Barınma Sorunları

Bangladeş’in Myanmar sınırını geçişlere kapalı tutma çabalarına rağmen, sınırın tamamen güvence altına alınmasının zor olduğunu ifade eden Hossain, Arakanlı Müslümanların geri dönüşünü kolaylaştırmak için Myanmar'daki Arakan Ordusu ile bir iletişim kanalına ihtiyaç duyduklarını belirtti. Ayrıca, kabinede bu konuda 2-3 gün içinde bir toplantı yapılacağını açıkladı.

Putin'den Kürt Sorunu Mesajı: Türkiye'nin Güvenliği Sağlanmalı Putin'den Kürt Sorunu Mesajı: Türkiye'nin Güvenliği Sağlanmalı

Arakan'daki Şiddet ve Etnik Temizlik

Arakan eyaletindeki şiddet olayları 2012 yılında başladı. Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarda, çoğunluğu Müslüman binlerce kişi hayatını kaybetti ve yüzlerce ev yakıldı. 25 Ağustos 2017’de Arakan’daki sınır karakollarına yapılan saldırılar sonrasında Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler tarafından başlatılan kitlesel şiddet eylemleri, Arakanlı Müslümanların büyük bir göç dalgasına yol açtı. BM'ye göre, Ağustos 2017’den sonra Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısı 900 bini geçti.

Uluslararası Tepkiler

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Myanmar’daki şiddeti "etnik temizlik" ve "soykırım" olarak nitelendiriyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı