AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de Avrupa tarımının geleceği üzerine hazırlanan raporun ardından önemli açıklamalarda bulundu. Tarımın stratejik önemine vurgu yapan von der Leyen, çiftçilerin küresel rekabet ve iklim değişikliği gibi zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Avrupa’nın en hızlı ısınan kıta olduğuna dikkat çeken von der Leyen, son yıllarda yaşanan aşırı hava olaylarının çiftçileri ilk etkileyen kesim olduğunu ifade etti. Bu krizlere karşı hızlı adımlar atacaklarını ve gerekli tedbirleri alacaklarını duyurdu.

Almanya'da "Güvenlik Paketi" Federal Meclis'te Kabul Edildi Almanya'da "Güvenlik Paketi" Federal Meclis'te Kabul Edildi

Von der Leyen, çiftçilere adil ve yeterli gelir sağlanması gerektiğini vurgulayarak, mevcut Ortak Tarım Politikası'nın gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. AB’nin 2027’ye kadar 300 milyar avro bütçesi bulunan tarım politikalarının, gıda değer zincirindeki adaletsizlikleri gidermek için yeniden yapılandırılacağı belirtiliyor.

Raporun Önerileri ve AB'nin Yeni Stratejisi

“Avrupa’da tarım ve gıda için ortak bir gelecek” başlıklı raporda, tarım sektörünün durumu, fırsatlar ve geleceğe yönelik öneriler sıralandı. Rapor, daha sürdürülebilir ve rekabetçi gıda sistemine geçiş için Ortak Tarım Politikası’nda değişiklik yapılmasını tavsiye ediyor. Çiftçilere gelirlerine göre destek sağlanması önerilen raporda, hayvancılık dahil sürdürülebilir çiftçilik uygulamalarının teşvik edilmesi gerektiği vurgulandı.

Rapor ayrıca, çevresel ve iklimsel riskler karşısında kriz yönetiminin güçlendirilmesi, mevcut tarım arazilerinin korunması ve yenilikçi bitki yetiştirme yaklaşımlarının geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Çiftçilerden Gelen Tepkiler

Avrupa genelinde çiftçiler, artan üretim maliyetleri karşısında daha yüksek fiyatlar talep ederek yoğun protestolar düzenlemişti. Çiftçiler, AB’nin tarım politikaları, çevre hedefleri, destekleme kesintileri, yüksek enerji ve gübre maliyetleri gibi konularda rahatsızlıklarını dile getirmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı