Planlama sürecine ilişkin davaları süren dünyanın eşsiz coğrafi güzelliği Burdur’un Salda Gölü’nde tahribat sürüyor. Salda Gölü Koruma Derneği ve çevrecilerin ‘Salda Gölü Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınsın’ kampanyasına karşı Millet Bahçesi hazırlığında sona gelindi


    5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde açılışının yapılacağı söylenen Millet Bahçesi için Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü’nde devam eden çalışmalar tepki topladı. 


    Cumhurbaşkanı tarafından açılacağı kaydedilen proje için CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, dünya üzerinde Mars yüzeyine benzer 2 bölgeden (diğeri Kanada’da) biri olan Salda Gölü’nün mutlaka koruma alanı ilan edilmesi ve çevresinde yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini kaydederken, pandemide ve yasaklarda alanda inşaat faaliyetleri sürdü.

 

BAŞKAN’IN DEDİĞİ OLDU!

    21 Mayıs 2020’da gazetemize Salda Gölü çevresinde yapılmak istenilen projeye ilişkin açıklamada bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, sarı öküz hikayesiyle betimleme yapmıştı. 


    “Günümüzde suya olan ihtiyacımız hiç olmadığı kadar fazla ve şüphe yok ki gelecekte çok daha fazla olacak. Bunun için bütün kaynaklarımızın kıymetini bilelim, bilimsellikten uzak olan projeler yani hayallerin peşinde koşmayalım” şeklinde konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, “Sarı öküz misali bugün Salda Gölü’nü verirsek, yarın Burdur Gölü’nü başka bir gün bir plajımızı başka bir gün dağlarımızı, ovalarımızı vermiş oluruz. Bir bakmışız ki doğal güzelliklerimiz bir bir yok olmuş” demişti.

 

DÜZENLEMEDEN GELMEYİN

    Bir haber ajansından basına yansıyan bilgiye göre Bakan Kurum, dün Salda Gölü’nde yaptığı inceleme sonrası müdürlere “Buraları düzenlemeden Ankara’ya gelmeyin” talimatı verdi. Kurum, incelemenin ardından şu açıklamada bulundu: 


    “Arabaları içeriden tamamen dışarı alalım. Göl kenarında araç olmasın. Gezerken doğa yeşillik ve buradaki bitki örtüsünü koruyalım. Bu güzellikler içerisinde gezmemiz lazım. Bu yapılar ruhsatlı mı? Bunlar ile konuşacaksınız gerekirse biraz destek olacağız. Bunları toparlayacak. İmara uygun değilse imara uygun olacak. 


    İmara aykırı yapı olmayacak. Çiçekler saksıda olacak. Her evde olsun. Bu yollar solüsyonla sıkıştırılarak yeniden yapılabilir. Yapı sahiplerini ikna edeceğiz. Değeri neyse vereceğiz. Kentsel dönüşümden de destek alırız. Bunların 15 gün içerisinde kırmadan dökmeden çıkarmamız lazım. Bu şekilde olmaz. Destek olalım. Kimse mağdur olmasın. Bu şekilde de durmasın.”

 

    Songül BAŞKAYA

Editör: TE Bilisim