Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Miras Listesi'ne giren ve NASA'nın da yakın takibinde olan Salda Gölü can çekişiyor. Salda Gölü Koruma Derneği, 25 Temmuz’da kıyıyı kaplayan su seviyesinin üç ayın sonunda 20 metre çekildiğini duyurdu.
Salda Gölü'ne Tam Koruma Talebi
Burdur'un Yeşilova ilçesinde yer alan Salda Gölü'nün son halini sosyal medyada paylaşan dernek, "İMDAT! BEN DÜNYAYA MİRASIM, ÖLÜYORUM, KURTARAN YOK MU? 25 Temmuz’da su kıyıyı kaplarken, üç ay sonra 20 metre çekildi. Doğal mirasımız hızla yok oluyor. Salda’yı ve geleceğimizi koruyalım! Salda dünya mirasıdır. Tam koruma istiyoruz!" açıklamasını yaptı.
Salda Gölü Zemininde Derin Çatlaklar Oluştu
Son yıllarda Salda Gölü’nün su seviyesinde endişe verici bir düşüş olduğuna dikkat çeken Salda Gölü Koruma Derneği, su çekilmesiyle zeminde derin çatlaklar oluştuğunu ve çatlakların, gölü besleyen yeraltı su yollarının kurumasıyla ortaya çıktığını ifade etti.
Salda Gölü Koruma Derneği şu paylaşımı yaptı:
"İMDAT! BEN DÜNYAYA MİRASIM, ÖLÜYORUM, KURTARAN YOK MU?
25 Temmuz’da su kıyıyı kaplarken, üç ay sonra 20 metre çekildi. Doğal mirasımız hızla yok oluyor. Salda’yı ve geleceğimizi koruyalım! Salda dünya mirasıdır. Tam koruma istiyoruz!
Son yıllarda Salda Gölü’nün su seviyesi endişe verici bir şekilde düştü. Su çekilmesiyle zeminde derin çatlaklar oluştu; bu çatlaklar, gölü besleyen yeraltı su yollarının kurumasıyla ortaya çıkıyor. Çevredeki barajlardan göle can suyu bırakılmadığı gibi, kuyu sondajları ve sulama göletleri de gölü besleyen kaynakları azaltıyor.
Devlet Su İşleri’nin özgür akan su bırakmaması ve bölgedeki kontrolsüz su kullanımı, Salda’nın su seviyesinin hızla azalmasına yol açıyor. Gölü ve çevresindeki ekosistemi korumak için acil önlemler alınması gerekiyor. Salda, tüm insanlığın mirasıdır; korunması hepimizin sorumluluğudur."