İçişleri Bakanlığı, sokak hayvanlarının saldırıları nedeniyle yaşanan öl*m ve yaralanma olaylarının önüne geçilmesi ve hayvanların daha doğal ve temiz ortamlarda hayatlarını sürdürebilmesine yönelik proje başlattı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın görevlendirmesiyle bakan yardımcıları Münir Karaloğlu, Bülent Turan, Mehmet Sağlam ve Mehmet Aktaş, 30 büyükşehir dışındaki 51 ile gönderildi. Bakan yardımcıları, Ramazan Bayramı'ndan sonraki süreçte aralarında görev dağılımı yapıp, 51 ili tek tek ziyaret etti. Bu illerde valililer başkanlığında belediye başkanları, il özel idaresi ve ilgili yetkililerle, sokak hayvanlarına ilişkin barınakları inceleyen bakan yardımcıları, bu barınaklara ilaveten, 51 ilin tamamında oluşturulacak doğal alanların belirlenmesine yönelik çalışmalara eşlik etti.
Burdur ve Isparta Dahil 51 İlde Toplantı ve İncelemeler Yapıldı
Proje kapsamında 51 ilden 44'ü, 4 bakan yardımcısı tarafından ziyaret edilerek ilgili toplantılar ve incelemeler yapıldı. İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, proje kapsamında Karaman, Çankırı, Çorum, Isparta, Burdur, Bolu, Düzce, Yalova, Giresun, Rize, Gümüşhane, Artvin ve Bilecik'i ziyaret etti. İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan da Bartın, Karabük, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Edirne, Kırklareli, Çanakkale'ye gitti. Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş ise Muş, Siirt, Şırnak, Afyonkarahisar, Uşak, Sinop, Amasya, Aksaray, Adıyaman, Bayburt, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Bingöl illerini ziyaret etti. Bakan Yardımcısı Mehmet Sağlam da Kütahya, Osmaniye, Nevşehir, Kilis, Niğde, Bitlis, Kırşehir, Kırıkkale illerine gitti.
Bakan Yardımcısı Karaloğlu Projeyi Anlattı
Burdur ve Isparta illerine ziyarette bulunan Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, projenin il özel idaresi bulunan 51 ilde valilerin liderliğinde, mevcut belediye barınaklarına ilaveten sokak hayvanları için doğal yaşam alanları oluşturulması, sahipsiz köpeklerin sokaktan toplatılması, aşılanması, kısırlaştırılması, küpelenmesi, dijital kayıt altına alınması, mümkünse sahiplendirilmesi, sahiplendirilmeyenlerin doğal yaşam alanlarında yaşamlarını devam ettirmesini içerdiğini aktardı.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun belediyelerden bunları istediğini ifade eden Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu şunları söyledi:
"Aslında valilerin buradaki tek sorumluluğu; özel idare bölgesindeki sahipsiz köpekleri toplayıp, en yakın barınağa teslim etmek. Ama olay çok büyüdüğü için ancak valilerin liderliğinde bu işin çözülebileceğini düşündüğü için Sayın Bakanımız Ali Yerlikaya'nın bir projesi bu. Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın İçişleri Bakanımıza ve Tarım Bakanımıza talimatı var. Yasanın mutlak uygulanması, artık milletin sahipsiz hayvanlar meselesinden; yaşlısı camiye gidemiyor, çocuklar okula gidemiyor, bu sahipsiz hayvanlar yüzünden. Bu problemin Türkiye gündeminden çıkarılması için yoğun çalışma var. Valiler bu işe liderlik yapıyor. 4 bakan yardımcısı 51 vilayeti kendi arasında paylaştı. Hepimiz il il gezip, bu çalışmaları yerinde ziyaret ediyoruz."
51 İlden Sonra Sıra 30 Büyükşehirde
51 ilden sonra ikinci etapta 30 büyükşehir belediyesi ile ilgili yine valilerin liderliğinde yeni projeler olacağını ifade eden Karaloğlu, "Sahipsiz hayvanlar meselesinin çözümüne ilişkin yürütülen çalışmaları yerinde görmek üzere ilk etapta 51 ilimizde hayvan bakımevi ve rehabilitasyon merkezlerinin incelenmesi ile bunlara ilave oluşturulacak doğal yaşam alanlarının oluşturulması çalışmaları başladı. Yunus Emre gibi 'Yaradılanı sevdik, yaradandan ötürü.' Sokak hayvanları meselesinin çözümüne destek olan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.