GROWTECH Fuarı Antalya'da Başladı! Tarım Sektörü Büyüyor GROWTECH Fuarı Antalya'da Başladı! Tarım Sektörü Büyüyor

POLİSİYE ÖNLEMLERLE OLMAZ

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş domates ihracat kısıtlamasının doğru olmadığını ve girdi maliyetlerinin fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini dile getirerek “Bu kararın öncesi var. 7 Eylül 2022 tarihinde salça, domates, konserve, ketçap gibi ürünlerin ihracatı sınırlandırılmıştı. Bu durumun doğru olmadığını o zamanlar kamuoyuyla paylaşmıştık. Şimdi ise deprem gerekçe gösterilerek bu seferde domatesi ihracata yasak koymaya başladılar. Doğru bir karar değil. Amaç gıda arz güvenliğini ve fiyatları kontrol altına almak için yapıyorlar. Fakat polisiye önlemlerle bunlar olmaz. Yıllardır söylüyoruz. Eğer fiyatları düşürüyorsanız önce üretimdeki girdi maliyetlerinin fiyatlarını düşüreceksiniz. Gübre, mazot, ilaç bunların maliyetlerinin düşürülmesi lazım ki fiyatlarda istikrar sağlansın. Şimdi bu kesinlikle yanlış bir karar. Özellikle Antalya için büyük sıkıntı. Çünkü Antalya’da salçalık değil sofralık domates üretim ağırlıklıdır. Antalya’da ki üretilen domatesin bir kısmı ihraç edilir. Bu ihracatta miktarı fazla olmasa da ihracat açık olmasından dolayı fiyatlarda bir çarpan etkisi yaratıyordu. Fiyatları yukarı yönlü hareketlendiriyordu. Zamanında Rusya uçak krizinden dolayı fiyatlar hemen düşmüştü. Şimdi burada ihracatı kapattık. Fiyatlar otomatikman düşecek. Şu anda domatesin maliyeti 10 TL.  Üretici ürettiği fiyata satarsa fiyatlarda aşağı yönlü bir hareketlenme olacaktır. Bu iç piyasaya etkisi olabilir fakat bu günübirlik bir çözümdür” dedi.

aica_2022090102

BAĞLANTILARIMIZ YOK OLACAK

İhracat bağlantılarının giderek azalacağını ve oluşan bağlantıların kaybolacağını dile getiren Başkan Büyüktaş “İhracatçı açısından düşünürsek, ihracatçının bağlantıları var. Örneğin; Bir ihracatçı Rusya’dan veya başka ülkelerden her hafta 10 ton domates gönderecek şekilde bir bağlantı yaptı. O yaptığı bağlantılara domates ihracat edemeyecek. Bu bağlantıyı kaybetmek demek. Bu bağlantılar kolay kurulmuyor. Dolayısıyla sizin ürün sattığınız ülkeler domates üreten başka kaynaklara yönelecek. Bu da büyük bir sıkıntı” diye konuştu.

İKTİDAR BUNU HEP YAPIYOR

İktidarın bu politikayı sürekli uyguladığını söyleyen Başkan Prof. Dr. Büyüktaş “İktidarın bu yeni yaptığı bir şey değil. Bunu sürekli yapıyor. Sıkıştığında içerdeki ürün fiyatı arttıysa düşürüyor, gümrük düzenlemesi yapıyordu. İthal ederek içerdeki ürünün fiyatlarını baskılamaya çalışıyor. Şimdide ihracattan kısarak aynı şeyin tersini yapıyor. Doğru bir yaklaşım değil. Üreticiler açısından fiyat düşerse üretici üretmekten vazgeçecek.” dedi.

HERŞEYİ İTHAL Mİ EDECEĞİZ?

Başkan Büyüktaş sözlerine şu şekilde devam etti: “Her şeyin fiyatı bir buçuk yıldır 4 kat arttı. Mazot 7 TL’den 20 TL’ye çıktı. Girdilerin bu kadar arttığı durumda ihracatı da kıstığında fiyatlar dibe vuracak. Resmen üreticiye hiç üretme diyorlar. Bunun anlamı bu. Üretmeyip ne yapacağız? Her şeyi ithal mi edeceğiz? Kendi toprağımız, kendi suyumuz, kendi teknik personelimiz mühendisimiz var. Bunları neden kullanmıyoruz. Özetle yanlış yapıyoruz.”

BUSE YEŞİL  

Editör: Haber Merkezi II