Dünya Altın Konseyi (WGC) Araştırma Başkanı Artigas, altın yatırım ve talebinin büyümeye devam etmesini beklediklerini belirterek, "Özellikle yatırım tarafında hala çok fazla bastırılmış talep olduğunu düşünüyorum. Yatırım tarafında altın piyasası doymuş görünmüyor" ifadelerini kullandı. Artigas, özellikle ABD ve Avrupa'daki faiz indirimlerinin altını daha cazip hale getirdiğini belirtti.
Altın Talebi Rekor Kırdı
WGC'nin yılın üçüncü çeyreği için yayımladığı rapora göre, küresel altın talebi yüzde 5 artarak 1.313 ton ile rekor seviyeye ulaştı. Bu dönemdeki talebin değeri, yıllık bazda yüzde 35 artış göstererek ilk kez 100 milyar doları aştı. Artigas, altın talebindeki rekor artışın nedenlerini açıklarken, "Yılın üçüncü çeyreğinde altın talebinin rekor kırmasında güçlü yatırım akışlarının sürmesi ve özellikle Hindistan'ın talebinin beklenenden güçlü olması etkili oldu" dedi.
Jeopolitik Gerilimler Altın Yatırımını Destekliyor
Altının hem tüketim ürünü hem de yatırım varlığı olarak iki türlü doğası olduğuna değinen Artigas, bu yapının farklı ülkelerdeki altın talebini şekillendirdiğini belirtti. "Çin'deki ekonomik büyüme biraz daha kısıtlı gerçekleşti. Bu nedenle (altında) yüksek fiyatlar ve sınırlı ekonomik büyümenin birleşik etkisi, Çin'deki talep üzerinde çok belirgin bir etki oluşturdu," diyen Artigas, özellikle yüksek fiyatların mücevher talebinde zorluklara yol açtığını ifade etti. Ayrıca, "Yüksek fiyatlar genellikle tüketici talebi için zorluklar yaratma eğilimindedir" diye ekledi.
Faiz Düşüşü Altına İlgiyi Canlandırıyor
Düşen faiz oranlarının altını daha cazip hale getirdiğini vurgulayan Artigas, “Mevcut durumda dünyada faiz düştükçe bu durum altını daha cazip hale getiriyor. Faizler düşmeye devam ettikçe ve genel olarak jeopolitik risklerin yüksek kaldığı bir ortamda, altında daha fazla yatırım akışı görebiliriz ve bu fiyatları destekleyebilir” ifadelerini kullandı. Artigas, özellikle finansal piyasalardaki oynaklık arttıkça altına olan talebin daha da yükseleceğini belirterek, "Yatırım tarafında altın piyasası doymuş görünmüyor" dedi.
Merkez Bankaları Altın Alımlarını Sürdürüyor
Merkez bankalarının altın talebinin güçlü olduğunu belirten Artigas, bu yılki alımların geçen yılki seviyelere ulaşamayabileceğini söyledi. "Merkez bankalarının talebinin geçen yılki seviyenin altında kalacağını öngörüyoruz. Merkez bankalarından altın satışına yönelik çok fazla iştah görmedik ancak rezerv eklemeye devam etmede bazı taktiksel duraklamalar oldu" diye konuştu. Küresel çapta birçok merkez bankasının altın alımına yöneldiğine değinen Artigas, "Alımları yönlendiren tek bir merkez bankası yok, birçok merkez bankası bu sürece katılım gösteriyor" dedi.
ABD Seçimlerinin Altına Etkisi
ABD başkanlık seçimlerinin altın üzerindeki olası etkilerini değerlendiren Artigas, seçim sonuçlarının altın fiyatları üzerinde farklı etkiler yaratabileceğine dikkat çekti. "Bizim bakış açımız ve analizlerimize göre, altın hem bir Trump başkanlığından hem de bir Harris başkanlığından fayda sağlayabilir. Bu, dış veya para politikası olsun, kısmen uygulanabilecek politikalardan kaynaklanıyor" şeklinde konuştu. Artigas, ABD’de kamu borcunun artmaya devam edeceğini ve bu durumun özellikle yatırımcılar arasında endişe yarattığını vurguladı.
Altın Fiyatlarında Tarihi Zirve
Yılın üçüncü çeyreğinde altın fiyatlarında üst üste rekorlar kırıldı. Bu dönemde ortalama ons fiyatı 2 bin 474 dolara ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 daha yüksek seviyeye çıktı. Artigas, altın fiyatlarının hızlı artmasının tüketici talebinde zorluklara yol açabileceğini belirterek, "Tüketiciler genelde yüksek fiyatlara uyum sağlama eğilimdedir ancak bu biraz zaman alır. Ancak, altın fiyatı çok hızlı artarsa, bu tüketim için potansiyel zorluklar yaratabilir" ifadelerini kullandı.