Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, devlete vergi borcu bulunan 36 bin 806 mükellefin ilan edileceğini duyurdu. Şimşek, borçluların büyük çoğunluğunun iflas etmiş ya da mal varlığı bulunmayan işletmelerden oluştuğunu, bu nedenle borç tahsilinin mümkün olmadığını belirtti. Toplamda 914,9 milyar lira olan vergi borçlarının 812,8 milyar liralık kısmının tahsil edilemez durumda olduğunu vurgulayan Şimşek, "Bu mükelleflerin 30 bin 696'sının borcunun tahsil kabiliyeti yok. Vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve cezaların toplamı 914,9 milyar lira ancak tahsil kabiliyeti olmayan alacak tutarı da 812,8 milyar lira, bu alacakların yüzde 88,8'inin tahsilat imkanı bulunmuyor" dedi.
SAHTE ŞİRKETLE VERGİ KAÇIRANLAR LİSTEDE
Borcunu ödememiş mükelleflerin iki farklı listeyle açıklanacağını belirten Şimşek, ilk listede ikmalen, resen ya da idarece yapılan vergi tarhiyatları sonucu kesinleşen borçların; ikinci listede ise vadesi geçmiş ve 5 milyon liranın üzerindeki borçların yer alacağını söyledi. 53 milyar lira borcu bulunan 2 bin 464 mükellefin büyük kısmının sahte belge düzenleme gibi amaçlarla faaliyet gösterdiğine değinen Bakan, "Bu nedenle diğer borçlu listesiyle karıştırılmamalıdır. Tabii bu listede yer alan mükelleflerin çoğu gerçek bir faaliyeti olmadığı halde sahte belge düzenleme, vergi kaçırma gibi amaçlarla kurulmuş işletmeler. Listede yer alan 2 bin 464 mükelleften 1752'si bu türden. Bunlar hakkında yapılan ve kesinleşen vergi ve ceza tutarı 42,9 milyar lira ve bu tutar ilan edilen toplam tutarın yüzde 81,1'ine tekabül ediyor. Bu tutarın tahsil kabiliyeti de yok. Zira bunlar ya iflas etmiş ya da haklarında iflas kararı olmasa da hiçbir mal varlığı bulunmayan işletmeler. Bunların sahiplerinin de malı yok. Bu tür işletmeler genellikle hiçbir malı bulunmayanlar adına açılıyor, amaca ulaşıldıktan sonra ortadan kayboluyor." ifadelerini kullandı.
YAPAY ZEKA ANALİZ EDECEK
Sahte belge düzenleyerek haksız kazanç sağlayan mükelleflerle mücadelede yapay zeka teknolojilerinden faydalanmaya başladıklarını açıklayan Şimşek, "Bunlarla ilgili yeniden yasa çıkarıldı, bazı düzenlemelerimiz ise onaylandı. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmaları kapsamında kanundan kaçan ve sahtecilik yapan bu tür mükellefleri tespit etmek için yapay zekadan yararlanıyoruz. Sahte belge düzenleme riski yüksek mükellefler ile haksız iade talep etme riski yüksek olanları yapay zeka teknolojilerinden faydalanarak tespit etmek amacıyla TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü ile bir proje başlattık. Artık devletten haksız iade almak, sahte belge düzenlemek amaçlı kurulan işletmeleri, birçok veriyi yapay zeka teknolojileriyle analiz ederek çok kısa sürede tespit edebileceğiz ve bunların derhal mükellefiyetlerini kapatabileceğiz. Bu sayede gerek dürüst mükellefleri gerekse kamunun menfaatini koruyacağız" şeklinde konuştu.
“GEREKEN KOLAYLIKLARI SAĞLIYORUZ”
İkinci listede, toplam borcun 914,9 milyar lira olduğu ancak 30 bin 696 mükellefin borcunun tahsil edilemez durumda bulunduğunu açıkladı. Bu borçların yıllara yayıldığını ifade eden Bakan Şimşek, "Bu mükelleflerin mal varlığı olmadığı için borç tahsil edilemiyor. Vergi dairelerimiz tahsil kabiliyeti olan borçlar için mükelleflerle görüşmeye devam ediyor ve gereken kolaylıkları sağlıyoruz" dedi.
“DEVLETİN EN ÖNEMLİ GELİR KAYNAĞI VERGİLER”
Şimşek, vergi alacaklarının titizlikle takip edildiğini vurgulayarak, "Devletin en önemli gelir kaynağı vergiler. Bu nedenle zamanında ödenmesi son derece önemli. Vergi borcunu ödemeyenler hakkında tüm icra takiplerini yapıyoruz. İyi niyetli olup borcunu ödemede zor duruma düşen mükelleflerimize de taksitlendirme yoluyla yardımcı oluyoruz. Çalışan, üreten ancak borçlarını ödemede çok zor duruma düşen mükelleflerimiz olabiliyor. Tahsil kabiliyeti olan 113,8 milyar lira için vergi dairelerimiz tüm mükelleflerle görüşüyor, borçlarını ödemeleri konusunda gerekli kolaylıkları sağlıyor." ifadelerini kullandı.