Diyarbakır’ın Merkez Sur ilçesindeki Demirciler Çarşısı'nda, sıcak demir ustası Eşref Koç (44), babasının mesleğini 24 yıldır sürdürüyor. 15 metrekarelik dükkanında, kentteki kavurucu sıcaklara rağmen azimle çalışmaya devam ediyor.
Özgün Bir Zanaat: Sıcak Demir Dövme
Koç, 84 yıl önce babasının Ermenilerden öğrendiği sıcak demir ustalığını, günümüzde büyük bir kararlılıkla sürdürüyor. Sıcak demir dövme zanaatında yetiştirecek eleman bulamayan Koç, mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.
Günlük Hayat ve Üretim
Belirli bir mesai saati olmadığını ifade eden Koç, sabah 08.00'de işe başlayıp gün batımına kadar çalıştıklarını dile getiriyor. Günlük ortalama 10 adet tahra, tarım aleti ve çekiç ürettiklerini söylüyor. Koç, "Bu mesleği babamın yanında çalışarak öğrendim. 24 yıldır tam zamanlı olarak sürdürüyorum. Çiftçilerin ihtiyaçlarına göre kazma, çapa, balta ve satır gibi tarım aletleri yapıyoruz" dedi.
Babasından Devraldığı Meslek
Koç’un babası, 8 yaşında Ermenilerin yanında çalışarak bu mesleği öğrenmiş. 60 yıl boyunca bu işi sürdüren babasının anılarını yaşatan Koç, küçük dükkanında babasının mirasını devam ettiriyor. Günlük ortalama 10 adet tahra ve 5 adet çekiç üreterek geçimini sağlıyor.
Zorluklar ve Kararlılık
Sıcak demir dövme işinin zorluklarından bahseden Koç, "Havalar çok sıcak, bazen bayılacak duruma geliyoruz ama mecburuz. Vücudumuz alıştı ve saatlerce çalışabiliyoruz" diye konuştu. Tarihi Demirciler Çarşısı’nın son temsilcilerinden biri olduğunu belirten Koç, yeni eleman bulmakta zorlandıklarını ve mesleğin geleceğinden endişe duyduklarını söyledi.
Son Temsilciler
Koç, "Demirciler Çarşısı tarihi bir çarşı ve biz de son temsilcileriyiz. Zaten 4-5 kişi kaldık, sayımız çok az. Diyarbakır için önemli bir değer olan bu çarşı, yeni eleman bulunmadığı için yok olma tehlikesiyle karşı karşıya" dedi. Babasının vefatının ardından mesleği devralan Koç, "Babam öldü, ben de ölürüm ve bu meslek sahipsiz kalır" diye sözlerini tamamladı.