Kastamonu'nun Merkez ilçesine bağlı Kasaba Köyü'nde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Mahmut Bey Camii çevresinde başlatılan arkeolojik kazı çalışmalarıyla, 14. yüzyıl Türk yerleşim izlerinin ortaya çıkarılması hedefleniyor. Candaroğulları Beyliği dönemine ait olan ve halk arasında "Çivisiz Cami" olarak bilinen Mahmut Bey Camii’nin çevresinde hamam, külliye benzeri yapılar ve mezar kalıntıları olduğu düşünülüyor.
14. Yüzyıl Türk Yerleşimi Araştırılıyor
Kazı çalışmaları, Kastamonu Valiliği himayesinde ve Kastamonu Müze Müdürlüğü koordinesinde yürütülüyor. Çalışmalara akademik danışmanlık yapan Karabük Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Anar Azizsoy, hamam kalıntılarının camiyle eş zamanlı yapıldığını düşündüklerini belirtti. Azizsoy, "Türk kültüründe cami inşasıyla birlikte hamam yapımı da gelenektir. Bu kazılarla Mahmut Bey Camii çevresindeki Türk yerleşim dokusunu daha net anlamayı hedefliyoruz" dedi.
Cami ve Hamam Birlikteliği
Mahmut Bey Camii’nin yaklaşık 50 metre uzağında bulunan hamam kalıntılarında kazılar devam ediyor. Azizsoy, "Hamamın, camiyle eş zamanlı, yani 14. yüzyılda yapıldığını düşünüyoruz. Bu hamamın dışında başka yapı kalıntıları da mevcut. Bu yapılar, bölgedeki Türk kimliğini ve kültürünü somut olarak belgelememize olanak tanıyor" diye konuştu.
Bölge Turizmine Katkı Sağlayacak
Mahmut Bey Camii’nin yanı sıra çevresindeki yerleşim dokusunun ortaya çıkarılmasıyla bölgenin turistik cazibesinin artırılması hedefleniyor. Azizsoy, "Kazı çalışmalarının sonuçları, Kastamonu’nun tarihi mirasına ve turizmine büyük katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.
Mahmut Bey Camii’nin Özellikleri
Candaroğulları Beyliği döneminde, 1366 yılında Mahmut Bey tarafından inşa ettirilen cami, bindirme tekniğiyle yapılmış olması nedeniyle "Çivisiz Cami" olarak biliniyor. Ahşap iç mekan süslemeleri ve mimari özellikleriyle Anadolu Türk mimarisinin nadide örneklerinden biri olan cami, 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilerek uluslararası alanda tescillenmişti.