Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Reyhan Körpe liderliğinde yürütülen çalışmalar, Granikos Savaşı’nın yapıldığı alanın ve Hermaion Antik Kenti’nin yerinin belirlenmesini sağladı. Hisarlı köyü yakınlarında gerçekleştirilen araştırmalar, antik döneme ait çanak çömlek parçaları ve mimari kalıntılarla bölgenin tarihi önemini gözler önüne serdi. Prof. Dr. Reyhan Körpe, yaklaşık 20 yıldır bu alanda çalışmalar yürüterek, 2 bin 400 yıl önce Büyük İskender ile Pers İmparatorluğu arasında gerçekleşen savaşın yapıldığı alanın tespit edilmesine öncülük etti.

Çanakkale’de Antik Kent Yeniden Gün Yüzüne Çıkarıldı

Tarihi Çifte Minareli Medrese Yeniden Göz Kamaştıracak Tarihi Çifte Minareli Medrese Yeniden Göz Kamaştıracak

Antik Kaynakların İzinden Gidildi

Granikos Savaşı’nın yapıldığı alanı ve Hermaion Antik Kenti’ni tespit etmek için antik kaynaklardan yola çıktıklarını belirten Prof. Dr. Körpe, şu ifadeleri kullandı:

“Antik kaynaklar, İskender’in Granikos Savaşı’na ulaşmak için Biga bölgesinden geçtiğini söylüyor. Ayrıca Arianos gibi kaynaklarda, İskender’in seferinde ordusunun kamp yaptığı bölgeye yakın bir yerleşim olarak Hermaion’dan bahsediliyor. Bu bilgiler ışığında Kozçeşme, Hisarlı ve Selvi köyleri çevresinde çalışmalar yoğunlaştırıldı ve Hermaion Antik Kenti’nin yerini tespit ettik.”

Çanakkale’de Kötü Hava Feribot Seferlerini Vurdu Çanakkale’de Kötü Hava Feribot Seferlerini Vurdu

Yerleşimin İskender Zamanında da Varlığını Koruduğu Kanıtlandı

Yapılan yüzey araştırmalarında, bölgenin milattan önce 7’nci yüzyılda kurulduğu ve Büyük İskender’in geçtiği milattan önce 4’üncü yüzyılın sonlarında da yerleşimin sürdüğüne dair önemli bulgular elde edildi. Prof. Dr. Körpe, “Granikos Vadisi’ne bakan bu antik kentte yaşayanlar, muhtemelen İskender’in ordusunun görkemli geçişine şahit olmuşlardı” dedi.
 

Kaynak: DHA