Gazi Üniversitesi DEMAR (Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Japonya'da meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremde, afete dirençli toplum ve kent anlayışının başarısının, şu ana kadar can kaybının yaşanmamasına katkı sağladığını ifade etti. Arslan, Japonya'nın depreme hazır bir ülke olduğunu vurgulayarak, 'Afete dirençli toplum ve afete dirençli kentler olarak iki tane paroladan bahsediyoruz. Eğer bu ikisini oluşturabilirsek çok fazla sorunumuz olmayacak' dedi.
Prof. Dr. Arslan, Japonya'nın depreme karşı bilinçli bir toplum olduğunu belirterek, mimari tercihlerinden örnekler verdi. Ayrıca, Japonya'nın deprem anında alınan güvenli tedbirler ve halkın bilinçli davranışlarına dikkat çekti. Türkiye'nin de bu örnekleri takip ederek hem afete bilinçli toplum olma hem de afete dirençli kentler oluşturma yolunda ilerlemesi temennisinde bulundu. Arslan, beklenen İstanbul depreminin ardından oluşabilecek tsunami riskini ise düşük olarak değerlendirdi.
Ayrıca, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda meydana gelen 6 Şubat depremleri sonrasında fay hatlarında gerilme yaşandığını ve bu bölgede deprem riskinin olduğunu belirtti. Ancak, depremin zamanlamasını tahmin etmenin zor olduğunu ifade ederek, toplumun deprem bilincinin artırılması ve binaların depreme dayanıklılığının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.