SAMSULAŞ Emekçilerinden Grev Kararı! "Belediyeden Hassasiyet Bekliyoruz" SAMSULAŞ Emekçilerinden Grev Kararı! "Belediyeden Hassasiyet Bekliyoruz"

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Varol, 17 Ağustos Büyük Marmara Depremi'nin yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye'de deprem gerçeğini hatırlatırken, yasaların ivedi uygulanması gerektiğini vurguladı.

 
Bundan 13 yıl önce meydana gelen asrın felaketi olan depremle on binlerce vatandaşımız toprağa verilmiş ve yüz binlerce vatandaşımızın da yaralanmasına veya sakat kalmasına şahit olmuştuk. Depremin yıl dönümü nedeniyle açıklamada bulunan Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı İrfan Varol, 17 Ağustos 1999'da fen ve sanat kurallarına göre inşa edilmemiş, mühendislik hizmeti görmemiş binaların değil, ülkemizde köhneleşmiş, eskimiş ve artık işlemez hale gelmiş olan yapı üretim zihniyeti çöktüğünü belirtti. Depremin ortaya çıkardığı acı gerçeğin aslında yıllardır bilinen ancak çıkarlar veya gaflet sebebiyle adeta göz yumulduğunu belirten Varol, göze gelmemek için saklanan bir gerçek olduğunu vurguladı.

 

DÜZENLEMEYLE DEVRİM YAPILMIŞ

 
TBMM'den alınan yetki ile yürürlüğe giren 595 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve 601 sayılı Uzman Mühendislik Kararnamesi ile yapı üretim sürecinin denetim kısmı yeni bir anlayışla düzenlendiğini ve bununla devrim yapıldığını belirten İrfan Varol, "yapı denetimin uygulanmaya başladığı ilk yıllarda yapı malzemesi üreten bazı kuruluşların eski alışkanlıklarından kaynaklanan nedenlerle  malzeme (beton, demir gibi) sevkinden önce denetimli mi denetimsiz mi sorusunun cevabına göre sevkiyat yaptığı günleri çok çabuk unuttuk. Aslında bunu bize unutturan ve bugün bu sorulara muhatap olunmamasının en önemli sebebinin mühendislerin artık yapı üretim sürecinde işin başında olması olduğunu herkes çok iyi bilmektedir. Eksikleri olan bir yasal mevzuata rağmen geçtiğimiz 13 yıllık süreçte yapı denetim sisteminin kurulmasıyla kanunun yürürlükte olduğu  81 ilde geçmişle kıyaslanamayacak bir gelişme sağlanmış olup bazı istisnalar dışında  fiilen denetim hizmeti verilmiştir" dedi.

 

HİZMET BEDELİ YETERLİ DEĞİL

 
Gelinen noktada kaliteli ve güvenli yeni yapı stokunun yapı denetim kuruluşlarının büyük emekleriyle oluşturulmuş olduğu unutulmakta veya gizlenmek istendiğini vurgulayan Varol, "aslında kanunun çıkmasını sağlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın denetimi sadece belge kovalama ve yapı denetim kuruluşlarını kapatma olarak görmesine veya görmek zorunda kalmasına rağmen verdiği desteği saymazsak yapı denetim sisteminin sadece yapı denetim kuruluşlarının kurucuları ve çalışanları tarafından ayakta tutulabilmesi çok büyük bir başarıdır. Bugün yapı denetim kuruluşları tarafından denetlenen yapıların deprem karşısında göstereceği başarılı performans göz ardı edilerek yapı denetim kuruluşlarına verdikleri hizmet ve aldıkları sorumluluk karşılığında emlakçılara ödenen komisyondan daha az miktarda,  ancak gönülsüzce ödenen hizmet bedellerinin sistem zayıflatılarak nasıl ortadan kaldırılacağı tartışılmaktadır" şeklinde konuştu.

 

EKSİK MEVZUAT TAMAMLANMALI

 
Halen sistemin işleyişinde yaşanan eksikliklerin ve sorunların giderilmesi için acilen yapı denetim sistemi tüm tarafların katılımıyla hazırlanacak yeni mevzuatına kavuşturulması gerektiğini söyleyen Varol, "Bu yeni mevzuatta denetimin tarafsız ve bağımsız yapılabilmesinin sağlanabilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Yeni yapı denetim kanunu tüm sivil toplum örgütlerinin katılımı ile hazırlanan yapı denetim kanunu, halen yürürlükteki mevzuatın eksikleri ve yanlışlarından doğan kusurların ortadan kaldırılması acilen gerekmektedir . Aksi halde yapı denetimi sistemin varlığından rahatsızlık duyan tarafların çabaları ile yapı denetim sisteminin asıl unsurları olan yapı denetim kuruluşları ayakta kalamayacak ve sistem kendiliğinden ortadan kalkmış olacaktır" şeklinde ifade etti.

 

YAPI DENETİMLER KURUMSALLAŞMALI

 
Sektörde yaşanan yasal eksiklerin bir an önce giderilmesi gerektiğini vurgulayan Varol, "Yapı denetimi sektöründe yaşanan sorunları ortadan kaldıracak, yapı denetim kuruluşlarını kurumsallaştırarak vazgeçilmez kılacak, sigorta mekanizmasını da sisteme dahil ederek kamunun uğrayacağı zararı ortadan kaldıracak, yapı denetim kuruluşları arasındaki haksız rekabeti önleyecek, adaletli bir iş dağıtım sistemini kuracak, kamu kurumu niteliğinde Yapı Denetim Kuruluşları Birliği'nin kurulmasını sağlayacak  yeni Yapı Denetimi Kanunu Tasarısı'nın  hazırlanarak TBMM'ye sunulması için başta Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarını ve  Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar olmak üzere tüm tarafların bu sistem içerisinde yer alan, mimar mühendis ve diğer çalışanlar olarak  yaklaşık  120.000 kişi destek ve katkılarını bekliyor ve  temenni ediyoruz" dedi. (Haber merkezi)

 

 

Editör: TE Bilisim