Çukurova Havalimanı, Adana Şakirpaşa Havalimanı tartışmaları sürerken açıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın açılışında havalimanının kapasitesini ve teknik özelliklerini açıkladı. Uraloğlu, 'Çukurova Uluslararası Havalimanı yılda 9 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. 110 bin metrekare terminal alanı ve 3 bin 500 metre uzunluğunda, 60 metre genişliğindeki ana pist, büyük uçakların iniş yapabileceği şekilde tasarlandı' dedi. Bu özelliklerin bölgenin tüm havayolu ihtiyacını karşılayacağını belirtti.
Türkiye Yüzyılı Projeleri
Bakan Uraloğlu, açılış konuşmasında, 'Sayın Cumhurbaşkanım liderliğinizle Türkiye Yüzyılı'na yaraşır projelerimizi hayata geçiriyoruz. Bu yıl Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı'nın son halkası, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı, Bakırköy Sahil-Kirazlı Metrosu gibi önemli projeleri tamamladık' şeklinde konuştu. Ayrıca, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın başarıyla fırlatıldığını vurguladı.
Çukurova'nın Turizm ve Ticaretine Katkı
Yeni havalimanının bölgeye sağlayacağı katkıları vurgulayan Uraloğlu, 'Çukurova Uluslararası Havalimanı, hem bölgenin hem de Türkiye'nin turizm ve ticaretine önemli katkılar sağlayacak. Bu havalimanı, Mersin, Adana, Osmaniye ve Niğde şehirlerinde yaşayan 5 milyonun üzerindeki vatandaşa hizmet edecek' dedi. Ayrıca, havalimanının doğrudan ve dolaylı olarak 3 bin kişiye istihdam sağlayacağını belirtti.
Türkiye'nin Uçuş Ağı Genişliyor
Uraloğlu, Türkiye'nin havacılık sektöründeki gelişmelerini anlattı: '2002'de 26 olan aktif havalimanı sayımızı, Çukurova Uluslararası Havalimanı ile 58'e çıkardık. 2053 hedeflerimiz kapsamında Bayburt-Gümüşhane ve Yozgat Havalimanları ile Karaman Havalimanı'nın yapımıyla sayıyı 61'e çıkaracağız.'
Ayrıca, İstanbul Havalimanı'nın başarısına da dikkat çekti ve 'İstanbul Havalimanı'na 3 paralel piste aynı anda 3 uçağın iniş ve kalkış yapabilmesini sağlayacak uygulamayı 2025'te hayata geçireceğiz' ifadelerini kullandı.
Yeni Havalimanının Mimari Özellikleri
Uraloğlu, havalimanının mimari tasarımına da değindi: 'Çukurova'nın eşsiz narenciyesinden esinlenen turuncu rengi ve bölgenin simgesi pamuk motifleriyle süslü mimarisi, tarım ve teknolojiyi bir araya getiriyor. Bu havalimanı, bölgenin yöresel kültürünü de yansıtan bir eser oldu.'