Çukurova Uluslararası Havalimanı açılışından önce Adana Şakirpaşa Havalimanı'nın kapatılmaması için Adana ve Seyhan'da protestolar düzenlenmiş; Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin kapatma kararına isyan etmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, havalimanının kapatılmayacağını söyledi.
Adana Şakirpaşa Havalimanı Kapatılacak mı?
Adana Şakirpaşa Havalimanı'nın kapanacağına dair çıkan haberler hakkında açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, havalimanının kapatılmayacağını vurgulayarak yanlış bilgilerin yayılmaması gerektiğini belirtti.
Uraloğlu şunları söyledi:
'Kapatılacağına dair gerçeği yansıtmayan yalan yanlış haberlere de açıklık getirelim. Defalarca söyledik ama yine tekrar edelim Adana Şakirpaşa Havalimanı kapatılmayacak. Burada gözden kaçırılmaması gereken nokta şu bizler havalimanımızı hakim rüzgar yönü açısından uygun olup olmadığına, arazinin türüne, zemin ve yer altı suyu durumuna, şehir merkezlerine uzaklık ve ulaşım imkânları gibi birçok yönden değerlendirerek bulunduğu yere inşa ettik. Bakanlık olarak yaptığımız etüt ve fizibilite çalışmalarıyla projelerimizi coğrafyanın emrettiği ve mühendisliğin de müsaade ettiği imkanlar doğrultusunda hayata geçiriyoruz. 'Oraya yakın oldu, buraya uzak kaldı' diyerek şehirlerimizi ayrıştırmak manasız. Tam tersine iki şehri yeni bir ortak paydada bir araya getirmesiyle birleştirici bir proje. Çukurova Uluslararası Havalimanı bölgenin havalimanı. Ve adı da üstünde olduğu üzere uluslararası bir havalimanı olarak Adana, Mersin, Osmaniye, Niğde başta olmak üzere tüm bölgeye hizmet edecek. Hiç şüphesiz Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın bakanlığımızın üzerinde yoğun çalışmalar yürüttüğü Yeni İpek Yolu olarak nitelediğimiz Kalkınma Yolu Projesi hayata geçtiğinde önemi bir kat daha artacaktır. Bildiğiniz üzere bu projeyle Basra Körfezi'nde inşa edilmekte olan FAV Limanı'ndan başlayıp ülkemizde Şırnak Ovaköy'e, oradan da Ege Denizi'ne, Karadeniz'e ve Akdeniz'e açılacak olan çok önemli bir ticaret koridorunu hayata geçiriyoruz. FAV Limanı'ndan Londra'ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlayacağız. Hindistan, Doğu Asya ve Basra Körfezi üzerinden Irak'a gelecek yükleri Avrupa'ya ulaştıracak projenin geniş bir coğrafyaya fayda sağlayacağını öngörüyoruz. Bu proje hayata geçtiğinde Çukurova Bölgesi Kalkınma Yolu'nun ülkemizdeki ilk duraklarından biri olacak ve bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına büyük katkıları olacak. Bu noktada Çukurova Uluslararası Havalimanı da hem bölgemizin hem de ülkemizin havacılık alanında uluslararası bir aktarma merkezi olması adına önemli bir yatırım oldu. Havalimanımız ile birlikte ülkemizin geleceğe açılan kanatları daha da büyümüştür.'
Havalimanı Yarın Açılıyor
Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yarın gerçekleşecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, basın açıklamasında, 'Çukurova Uluslararası Havalimanı ile ülkemizin havacılık alanındaki en önemli projelerinden birini daha başarıyla tamamlamanın gururunu yaşıyoruz' dedi. Açılış töreninde Bakan Uraloğlu'na Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve Adana Valisi Yavuz Selim Köşger eşlik etti.
Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın Özellikleri ve Kapasitesi
800 hektar arazi üzerine inşa edilen Çukurova Uluslararası Havalimanı, bölgenin havacılık ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlandı. Bakan Uraloğlu'na göre, havalimanı KET 2 standardında, 3.500 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde bir ana piste sahip olacak. Ayrıca, 3.500 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde yardımcı pist, 48 uçak kapasiteli apronu ve 21 uçak kapasiteli genel havacılık apronu da bulunacak.
Havalimanının Bölgesel Etkileri
Bakan Uraloğlu, Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın bölgesel kalkınma açısından büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Havalimanı, bölgeye yaklaşık 3 bin kişilik istihdam yaratacak ve tarım ürünleri gibi hızlı bozulan malların hava yoluyla taşınmasına olanak tanıyacak. Ayrıca, havalimanına erişim için D-400 devlet yolu ve otoyol bağlantıları yapılacak.
Havalimanı - Demiryolu Bağlantıları
Çukurova Uluslararası Havalimanı, Mersin-Adana-Osmaniye Gaziantep Hızlı Tren Yolu Hattı ile entegre olacak. Uraloğlu, demiryolu bağlantısının 2026 yılına kadar tamamlanacağını ve bu hattın Adana ve Mersin'den havalimanına 23 dakikada ulaşım sağlayacağını belirtti.