Ölümlü iş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüyüz. İş cinayetlerinin artmasına rağmen son aylara kadar gizlendiğini belirten Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi(ORSA)Genel Müdürü Hayrettin Sönmez, çarpıcı bir açıklama yaparak, “ İş kazaları değil, bildirimler arttı’ dedi..
KAZAYI BİLDİRMEK YASAL ZORUNLUK
Hayrettin Sönmez, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca hazırlanan yönetmeliğe göre işletmelerin sınıfına göre İş salığı ve Güvenliği Birimi kurmalarının zorunlu olduğunu vurgulayarak, iş kazalarının anında bildiriminin yasal zorunluluk olduğunu söyledi. Uygulama öncesi iş kazalarının gizlendiğini, özellikle işverenlerin tarafından iş kazasını gizlemeye çalıştığını, iş kazası geçiren işçilerin de kazayı gizleme gereğini duyduklarını söyledi. Sönmez, “ İş kazası bildiriminin firmaya ek bir sıkıntı getirmeyeceği konusunda bilgilendirme çalışması yapıyoruz” dedi..
Soma faciasından sonra İstanbul’da Torunlar firmasına ait rezidans inşaatında meydana gelen ve 10 kişini9n ölümüne neden olan iş kazası gözleri iş güvenliği ve sağlığı konusuna yapılan çalışmalara çevirdi. İstanbul’da 10 kişiye mezar olan asansör kazasının yaşandığı rezidans inşaatının sahibi Torunlar firmasının Havalimanı yolundaki Deepo alış veriş merkezinin e sahibi olması nedeniyle konuyu bir uzmanla konuştuk. Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren ORSA’nın Genel Müdürü, Akdeniz GERÇEK’e yaptığı açıklamada son zamanlarda basında iş kazalarının artması yönünde haberler çıktığını belirterek, “Basında yer alan haberlerde ölümlü iş kazalarının artıyor gibi gösteriliyor. Gerçek şu ki iş kazaları değil, bildirimler arttı. iş kazalarında ölen işçi sayısı artıyor gibi gösteriliyor. İş kazası bildirimleri arttı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yönetmeliği ile başlatılan uygulama ile önceden gizlenme çalışılan iş kazalarının artık bildirilmesi ile ilgili çaba harcıyoruz. Biz firmalara-her şeyi bildirin, korkmayın- diyoruz. Daha önceden bu şekilde olmuyordu. İş kazası yaşadığında, kaza geçiren işçiye işveren -o gün izinliydim işe giderken yolda oldu- demesini tembihliyordu. İşçi de işini kaybetme korkusuyla kazayı gizliyor, işvereni kurtarmaya çalışıyordu. İşverenin iş yerlerinde olan kazaları bildirmeme gibi bir kaygısı vardı. Ancak biz doğru yapılan şeyler olduğu zaman iş kazası bildiriminin firma sahibine ya da firmaya ek bir sıkıntı getirmeyeceği konusunda bilgilendiriyoruz ve kendilerine güvenmelerini sağlıyoruz’’diye konuştu.
EN KÜÇÜK İŞ KAZALARI BİLE BİLDİRİLİYOR
Çoğu zaman en küçük iş kazasının bile kendilerine bildirildiğini söyleyen Sönmez,’’Çünkü o çalışanın sağlık raporu, özlük raporu hazırdır, kişisel koruyucu donanım bilgileri veriliyordur. İşverenin üzerine düşen görev ve kanunları yerine getiriyordur” dedi..
İŞÇİYİ DE İŞVERENİ DE KORUYORUZ
Ortak sağlık ve güvenlik biriminin işçi ile işverenin tam ortasında vurgulayan Hayrettin Sönmez,’’ Biz iş kazalarından işçinin sağlık ve güvenliğini korumak, işvereni tazminattan korumak gibi tam ortada bağımsız bir yerdeyiz. Bu anlamda işverene verilen kanun ve yükümlülüklerde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmaları işveren ile birlikte yürütüyoruz. Kişilere eğitim veriyoruz, sağlık raporu veriyoruz. Kişisel ekip donanım bilgileri veriyoruz. Saha da araç ve gereçlerde alınması gereken tedbirlerin alınması konusunda işverenlere bilgi veriyoruz. İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması işçilerin sağlıklı bir ortamda çalışması gibi görevlerimiz var. Bu sayede biz işçiyi de işvereni de korumuş oluyoruz’’şeklinde konuştu.
TÜM EĞİTİMLERİMİZİ TAMAMLADIK
Birimlerinde şuanda 148 firmanın kendilerinden hizmet aldığını söyleyen Sönmez,’’ 148 firma içerisinde ortalama 5bin civarında işçi çalışıyor. Tehlike sınıfına göre eğitim saatlerimiz değişiyor. Az tehlikeli de 8 saat tehlikelide 12 saat çok tehlikeli sınıfta ise yılda 16 saat eğitim veriliyor. Biz bu eğitimleri tüm firmalarımızda tamamladık’’diye konuştu.
SABIRLI OLMAMIZ GEREKİYOR
İş yerlerinde ki verimi alabilmek için belli bir süre sabırlı olma konusuna dikkat çeken Sönmez,’’2010 yılında kurduk. Şimdiye kadar OSGM’de gözlemlediğimiz mesela 2010 yılından beri çalıştığımız firmalarımız var. 3 yıl sonra firmalardan birisinin bize 3 yıldır çalıştığımız firmada ki işçiler ile verimini şimdi görmeye başladık” dedi.
EĞİTİMDE SÜREKLİLİK ŞART
İşçilere ve işverenlere verilen eğitimin sürekliliğine değinen Sönmez,’’Düzgün, görsel, dikkat çekici bir eğitim verdiğiniz takdirde ertesi gün baret, eldiven gibi çalışırken kişisel donanımları kendiliklerinden edindiklerini görüyoruz. Bu eğitimler sürekli olmalı ve bu sayede dikkati en üst seviyede tutmak gerekli” şeklinde konuştu. DENİZ TOPKAYA