Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in adaylığı sürecinde ‘çılgın proje’ diye tanıtımını yaptığı 927 kilometrekarelik havzayı içeren Boğaçay Projesi, 7 Eylül’de halka sorulacak. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlayan projenin bilgilendirilme toplantısına meslek örgütleri ve halkın yoğun katılım sağlaması bekleniyor.
Meslek örgütlerinin projeye ilişkin ‘içmesuyu, ekoloji ve sahil’ açısından kaygılarının çok yüksek olduğu, bu nedenle gerçekleşmesini mümkün görmedikleri Boğaçay Projesi’nin ÇED süreci başladı. 18 Ağustos 2017 günü Resmi Gazete’de Boğaçayı Projesi'nin özel bakanlar kurulu kararının yayımlanmasının ardından ÇED süreci de başladı. Konyaaltı İlçesi, Boğaçay Mevkii'nde Antalya Büyükşehir Belediyesi – Antalya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan "Boğaçay Yat Limanı Projesi" için ÇED bilgilendirilme toplantısı 7 Eylül Perşembe günü gerçekleşecek. Konyaaltı’nda gerçekleşecek toplantıya meslek örgütleri ve halkın yoğun katılım sağlaması bekleniyor.
TOPLANTI 7
EYLÜL’DE
ÇED Yönetmeliği’nin 9. maddesi gereğince yapılması planlanan "Boğaçay Yat Limanı Projesi" hakkında halkı bilgilendirme, görüş ve önerileri alma toplantısı 7 Eylül 2017 tarihinde saat 14:00’da Konyaaltı İlçesi, Toros Mahallesi, 805 Sokak, No:1 adresinde bulunan KONDER Konferans Salonu’nda yapılacak. ÇED süreci tamamlanana kadar projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler için Antalya Valiliği’ne veya Çevre Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne yazılı olarak başvuruda bulunmak gerekiyor.
SU KUYULARINA
ZARAR VERECEK
Bilindiği geçtiğimiz günlerde Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin “çılgın proje” olarak lanse ettiği Boğaçay Projesi’nin mutlak koruma alanlarında yer alan su kuyularına zarar verdiğini iddia etmişti. Başkan Keleş, ASAT'ın kendi çıkardığı yönetmelikle su kuyularına zarar verdiğini söyleyerek, “Bu projede deniz suyu dere yatağına çekilecek. Denizin içeriye getirildiği gün sondaj kuyuları tuzlanacak ve kullanılmaz hale gelecek. Çılgın proje olarak lanse edilen Boğaçayı projesi, su kuyularına önemli zarar verecektir. Bana göre Antalya’nın çok önemli olan içmesuları yok edilirse asıl çılgınlık o olur.”
PROJEDE NELER VAR?
927 Kilometrekarelik bir havzayı içeren Boğaçayı Projesi, Büyük Liman'ın mendireğin arkasında 500 yat kapasiteli bir marina, taşkın önleme ve Rekreasyon, özel proje alanı, film stüdyoları ve doğal yaşam parkı olmak üzere 4 ayrı etabı içermekte. Film platoları ve yaşam alanlarına ilişkin, alanın yapımına yönelik Bakanlar Kurulu Kararı çıktı. Bakanlar Kurulu Kararı’na göre hazineye ait taşınmazlar, 4706 Sayılı Kanunun 7'nci maddesi kapsamında proje esaslı olmak şartıyla hasılat paylaşımı esasına göre ihale edilecek. Hazineye ait araziler için Türkiye'de ilk defa Maliye Bakanlığı ile bir belediyenin proje esaslı mülkiyet satışı birlikte yapılacak.
NEREDE, NE
YAPILACAK?
Bakanlar Kurulu Karanına konu Konyaaltı Çakırlar Mahallesi, 21538 ada 1 parsel No.lu ve 746.079,00 metrekarelik alanda; uluslararası film şirketlerine hitap edecek film stüdyoları, temalı park, AR-GE üniteleri ve üniversite, sağlık ve konaklama tesisleri, yaşam alanları, ticaret alanları, eğlence parkları ve fuar alanları vb. yapılar inşa edilecektir. Konyaaltı Liman Mahallesi 21523 ada 1, 2, 3 ve 4 No.lu Özel Proje Alanı olarak belirlenen parsellerde ise Rekreasyon, yeme-içme üniteleri, alışveriş merkezleri, haberleşme ve ulaştırmaya yönelik üniteler, danışma, enformasyon ve banka hizmetleri, konaklama üniteleri, yaşam alanları, ticari üniteler, ofis vb. üniteler inşa edilecek.
VAHİDE YANIK