Burdur Ticaret Borsası, Burdur'daki yem bitkisi üretimi verilerini yayınladı. Buna göre; 1983’te 54 bin 670 dekarda yapılan yem bitkisi üretimi 2023 yılında yüzde 635 artışla 343 bin 216 dekara ulaştı. Silajlık Mısır üretimi ise 2010 yılında 228 bin ton iken 2023’te bu rakam 521 bin tona ulaştı.
Yem Bitkisi Üretimi Büyükbaş Hayvancılıkla Birlikte Arttı
Burdur'da büyükbaş hayvancılığın artışı, yem bitkileri üretiminde de artışı getirdi 1980’li yıllarda Yonca, Fiğ ve Korunga gibi sınırlı türlerle başlayan yem bitkisi üretimi, 2020’lerde Silajlık Mısır, Yemlik Arpa, Tritikale ve Yulaf gibi ürünlerin de katılımıyla çeşitlendi. Bunların yanı sıra Yem Şalgamı, Sorgum, Sudan Otu, İtalyan Çimi ve Çayır Otu gibi yeni türlerde de üretime geçildi.
Yem Bitkisi Üretiminde 40 Yılda Yüzde 635’lik Büyüme Kaydedildi
Burdur'da 1983 yılında 54 bin 670 dekar tarım alanında yem bitkisi üretimi yapılırken, bu rakam 2023’te yüzde 635 artışla 343 bin 216 dekara çıktı. Özellikle 2019 yılında 389 bin 106 dekar alanla en yüksek üretim seviyesine ulaşıldı.
Silajlık Mısır Üretimi De Hızla Yükseldi
Silajlık Mısır üretimine bakıldığında; 2010 yılında 228 bin 480 ton olan üretim 2020’de 588 bin tona yğkseldi. 2023 yılında bu miktar 521 bin 619 ton oldu.
Kuraklık Tehlikesine Karşı Az Su isteyen Yem Bitki Türleri Teşviği
Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp'ın kuraklığa dikkat çektiği hatırlatılan açıklamada; yem bitkileri üretiminde az su isteyen türlerin yaygınlaştırılması gerektiğini, bu kapsamda Kemer ilçesinde başlatılan "yüzde 100 Hibeli Yem Şalgamı Tohumu Desteği" projesinin diğer ilçelere de yayılacağı belirtildi.
Burdur Ticaret Borsası'ndan yapılan açıklamanın tamamı şöyle:
"Burdur Ticaret Borsası olarak şehrimizin tarımsal üretim verilerini paylaşmaya devam ediyoruz. Burdur'da kuraklığın en büyük sebepleri arasında gösterilen yem bitkileri üretiminin, 1983-2023 yılları arasında dikkat çeken Mısır ile Yonca varlığının yanı sıra diğer yem bitkilerinin 40 yıldaki değişimini ele alıyoruz.
Burdur’da büyükbaş hayvancılığın artmasıyla birlikte yem bitkileri üretimi de önemli derecede artmış durumda. Veriler incelendiğinde, büyükbaş hayvan varlığıyla doğru orantılı artan yem bitkilerinin varlığı, Burdurlu çiftçilerin tarımsal üretim kültürünün de nasıl değiştiğini gösteriyor.
Verilere bakıldığında, Burdur’da 1980’li yıllarda yem bitkisi olarak Yonca, Fiğ ve Korunga ekiminin yapıldığı, 1990’lı yıllarda Hayvan Pancarı’nın eklendiği, 2010’a gelindiğinde ise Silajlık Mısır başta olmak üzere Yemlik Arpa, Tritikale ve Yulaf gibi ürünlere de yönelindiği, 2020’lerde ise hasadı az da olsa Yem Şalgamı, Sorgum, Sudan Otu, Burçak, İtalyan Çimi, Bezelye, Çavdar, Çayır Otu gibi ürünlerin kayıtlara geçtiği görülmekte.
Yem bitkisi 1983’te şehrimizde 54 Bin 670 Dekar tarım alanında 96 Bin Ton Yonca, 967 Ton Fiğ ve Korunga ile kayıtlarda yer alırken, 2023’te neredeyse yüzde 635 bir artışla 343 Bin 216 Dekar arazide üretilir durumda. En çok yem bitkisi üretiminin ise 2019’da 389 Bin 106 Dekar arazide yapıldığı görülüyor.
Silajlık Mısır üretimine baktığımızda, kayıtlarda 2010 Yılından itibaren yer alıyor. 2010 Yılında 228 Bin 480 Ton Silajlık Mısır üretilirken, kısa sürede rakamlar artmış görünüyor. Şehrimizde 2015’te 302 Bin 572 Ton, 2018’de 427 Bin Ton, 2019’da 520 Bin Ton, 2020’de 588 Bin Ton silajlık mısır hasadı yapılmış; 2023’te ise verilere 521 Bin 619 Ton olarak geçmiş.
Burdur Ticaret Borsası olarak, şehrimizin tarım ve hayvancılığının her zaman daha ileriye taşınması, katma değer artışı sağlanması, yatırımların artarak sürmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaklaşık bir yıldır paylaştığımız veriler, yem bitkileri üretiminin şehrimizdeki tarımsal üretim çeşitliliğini nasıl kısıtladığını göstermektedir.
Yönetim Kurulu Başkanımız Ömer Faruk Gündüzalp’in de sıklıkla paylaştığı gibi, kuraklığın artarak sürdüğü şehrimizde yem bitkilerinde yeni bir üretim standardı yaratmaya ihtiyacımız olduğu aşikardır. Bunun için Kemer İlçemizde başlattığımız “yüzde 100 Hibeli Yem Şalgamı Tohumu Desteği” gibi çalışmaları artırarak, başka ilçelerimizde de yem bitkileri üretiminde kuraklığa dayanıklı ve az su isteyen bitkileri yaygınlaştırma çabasındayız."