Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Sağlık Bu saatler arasında dışarı çıkmayın! İşte risk grupları

Bu saatler arasında dışarı çıkmayın! İşte risk grupları

Türkiye genelinde yükselen sıcaklıklar, özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Uzmanlar, artan sıcaklıklarla ilgili önemli uyarılarda bulunuyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bu saatler arasında dışarı çıkmayın! İşte risk grupları
KAYNAK: İHA

Ege ve Akdeniz kıyılarında sıcaklık artışı nedeniyle doktorlar, sağlık sorunlarına karşı uyarılarda bulunmaya başladı. Muğla'nın ilçesi Bodrum'da bir haftadır etkisini sürdüren sıcak hava dalgası, termometrelerin 42 dereceyi göstermesiyle dikkat çekiyor. Acil Tıp Uzmanı Dr. Caner İşkorur, yaz mevsiminde sıcak çarpması gibi ciddi sağlık sorunlarının arttığını belirterek, bol su içilmesini ve 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamasını önerdi.

Sıcak Çarpmasında Risk Grupları

Acil Servis Sorumlu Hekimi Dr. İşkorur, küresel ısınmanın etkisiyle yükselen sıcaklıkların sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Metabolizmayı korumak için alınabilecek önlemleri anlatan Dr. İşkorur, özellikle yaşlılar, çocuklar, kalp ve hipertansiyon hastaları, ilaç kullananlar ve sedanter yaşam süren bireylerin daha fazla risk altında olduğunu ifade etti.

Risk Grupları İçin Öneriler

Dr. İşkorur, kronik hastalıkları olan bireylerin yaz sıcağına karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Organ nakli ve onkoloji hastaları gibi vücut su dengesi hızla bozulan bireylerin sıcak havalarda daha fazla özen göstermesi gerektiğini vurguladı.

Metabolizmayı Koruma Yolları

Sıcak havadan korunmak için Dr. İşkorur, günlük yaşamda en az 1.5-2 litre su tüketmenin önemine değindi. Alınan sıvıların 10-15 derece arasında olması gerektiğini belirtti ve ince bağırsaklara hızlı geçişin sağlanması için bu sıcaklıkların ideal olduğunu söyledi. Güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamak ve bol, temiz kıyafetler giymek gerektiğini vurguladı. 

Bu Saatlere Dikkat!

İşkorur, 'Günlük yaşamda yeterli oranda su tüketmeye (en az 1.5- 2 litre) dikkat edilmelidir, bireyler sıvı alımı için istekli olmalıdır. Alınan sıvıların 10-15 derece arası olması en idealidir ve esas sıvının emildiği yer olan ince bağırsaklara geçişi hızlanır. Bol temiz kıyafetler giymeye, güneş ışınlarının çok daha fazla zarar verebildiği 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya özen göstermeliyiz.' dedi.

Sıcak Havanın Hafif ve Ağır Etkileri Var

Dr. İşkorur, halk arasında 'sıcak çarpması' olarak bilinen durumun aslında sıcakla ilişkili hastalıkların en ağır şekli olduğunu belirtti. Hafif hastalıklar grubunda isilik, sıcak krampları, sıcak ödemi ve ısı senkopu bulunurken, ağır hastalıklar grubunda ise sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması yer alıyor.

Sıcak Krampları ve Ödem

Dr. İşkorur, aşırı efor sonrası dinlenme halinde oluşan sıcak krampları ve sıcak ödemi hakkında da bilgi verdi. Efor sonrasında tuz oranı düşük sıvı tüketiminin kramplara yol açtığını belirtti. Aromalı elektrolit çözeltiler ve ciddi vakalarda damar içi serum fizyolojik desteğinin kullanılabileceğini ifade etti. Sıcak ödeminde, özellikle yaşlı ve iklime alışamayan bireylerde ayak bileklerinde şişlik ve ödem görüldüğünü söyledi.

Sıcak Çarpması ve Önlemler

Sıcak çarpması konusunda da uyarılarda bulunan Dr. İşkorur, bu durumun ciddi belirtilerle ortaya çıktığını ve acil tıbbi müdahale gerektirdiğini belirtti. Belirsiz halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, tansiyonda düşme ve çarpıntı gibi belirtilerle karşılaşıldığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Nekrofili Nedir? Nekrofii Ölülere Yönelik Cinsel İstek Duyma Durumu

Nekrofili Nedir? Nekrofii Ölülere Yönelik Cinsel İstek Duyma Durumu