Biyomühendis ve yazar Hüseyin Çağlar İnce, Konyaaltı’ndaki Boğaçay’ın Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği projeyle yaban hayattan arındırılarak çölleştirildiğini iddia etti.

 Biyomühendis ve yazar Hüseyin Çağlar İnce, Boğaçayı havzasının birkaç aydır hummalı bir çalışma sonucu iş makinaları tarafından tamamen temizlendiğini ve bunun sonucunda yaban hayatın tamamen yok olduğunu söyledi. İnce, bölgenin kuşlarla birlikte birçok canlı türü için son sığınak anlamını taşıdığını hatırlatarak, “Binlerce yılda Konyaaltı'nın bulunduğu verimli ovayı ve plajı oluşturan Boğaçay, yılın 4 mevsimi 120'nin üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapıyordu. Özellikle Antalya bölgesinde sulak alan kalmaması, kuşlarla birlikte birçok canlı türü için son sığınaktı. Ötücü kuş türleri, balıkçıllar, kıyı kuşları ve su kuşları gibi birçok kuş türünü barındıran Boğaçay, ilkbahar ve sonbahar göçlerinde, Afrika'dan yola çıkıp Akdeniz üzerinden gelen kuş türlerinin geçit törenine sahne oluyordu. Ancak Boğaçay projesiyle bölge tamamen yaban hayattın arındırıldı ve çölleştirildi” dedi.

 

ŞEHİR İÇİNDE BİR CENNETTİ

Hüseyin Çağlar İnce, Boğaçay’da olduğu gibi ülkedeki birçok nehrin adeta çölleştiğine de vurgu yaparak,  “Antalya gibi büyük bir turizm kentinin ortasında sazlıkları, söğüt ağaçları ile müthiş bir doğal park olan Boğaçay'da yıl boyunca bölgedeki 5 yıldızlı otellerde konaklayıp kuş gözlemine çıkan turistlere rastlanıyordu. Artık bu görüntüler hayal oldu. Boğaçay’da olduğu gibi son yıllarda Anadolu'nun bilinen önemli nehir yataklarında milyonlarca lira harcanarak ıslah çalışmaları yapılıyor. Ülkedeki birçok nehir yatağı yaban hayatından arındırılarak, yalnız ve çıplak kanallara dönüştürülüyor. Nehirler adeta çölleştiriliyor” diye konuştu. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

Editör: TE Bilisim