Dünya, giderek artan bir miyop epidemisiyle karşı karşıya. British Journal of Ophthalmology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre; 2050 yılı itibarıyla 740 milyondan fazla çocuk ve genç, uzak nesneleri görme güçlüğü çekecek.
Yeni Tahminler Üzerine Yapılan Araştırmalar
Bu endişe verici sonuçlar, 2023 yılı itibarıyla 50 ülkeden toplanan verilerle oluşturuldu. Geçmiş tahminler, 2015 yılına kadar olan verileri dikkate alıyordu. Ancak o dönemde bile, dünyanın yarısının 2050 yılı itibarıyla miyop olacağı öngörülmüştü. Sun Yat-Sen Üniversitesi'nden araştırmacıların liderliğindeki yeni analiz, yaklaşık 5.4 milyon çocuk ve genç üzerinde yapılan 276 çalışmayı kapsadı. 1990’dan 2023’e kadar olan süreçte, 5-19 yaş arası bireylerde miyop görülme oranı yüzde 24'ten yüzde 36’ya çıktı. En yüksek oranda Japonya'da yüzde 86 olarak belirlenirken, en düşük oran Paraguay’da yüzde 0,84’tür.
Çocukları ve gençleri bekleyen Riskler
Eğer çocuklar ve gençler arasında göz sağlığı aynı hızda kötüleşmeye devam ederse, 2050 yılı itibarıyla dünya genelinde gençlerde miyop oranı yüzde 40’a ulaşabilir. Özellikle Asya'da bu oran, yüzde 70’e kadar çıkma potansiyeline sahip. Ancak, son 30 yıl içerisinde ve özellikle 2020’den sonra, miyop görülme oranının arttığına dair veriler mevcut.
Pandemi Etkisi ve Dış Mekânın Önemi
Araştırmalar, COVID-19 pandemisinin çocuklar arasında göz sağlığını kötüleştirdiğini de ortaya koyuyor. 2020’de Hong Kong'da yapılan bir çalışmada, 6-8 yaş arasındaki 709 çocuğun miyop oranında hızlı bir artış gözlemlendi. Genetik faktörlerin miyopde önemli bir rol oynaması kesin olsa da, bu durum son yıllardaki artışı tam olarak açıklayamamakta. Genetik olarak iki miyop ebeveynin çocuğunun, dışarıda yeterince zaman geçirmemesi durumunda, miyop olma riski yüzde 60’a çıkıyor.
Eğitim Süresi ve Coğrafi Farklılıklar
Çocukların dışarıda oynamasının miyop riskini azalttığı düşünülüyor. Pandemi sırasında birçok çocuk, dışarıda oynamak yerine evde kalmak zorunda kalmış ve sanal okul süreçleri, ekran sürelerini artırmıştı. Afrika'da, çocuklar arasında miyop prevalansı, Asya’ya kıyasla yedi kat daha düşük olarak belirlendi. Bunun sebebi henüz tam olarak bilinmemekte, ancak eğitim süresi ile miyop arasındaki bir bağlantı olduğu gözlemlendi. Singapur ve Hong Kong gibi ülkelerde, çocuklar iki veya üç yaşında eğitim programlarına katılıyor. Uzmanlar, bu durumun miyop gelişiminde önemli bir etken olabileceğini ifade ediyor.
Geleceğe Yönelik Öneriler
Uzmanlar, miyopun gençler arasında artışını belirlemek ve göz sağlığını korumak için kanıta dayalı çözümler geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Miyop görülme oranının artışıyla ilgili verilerin toplanması ve analiz edilmesi, gelecekte göz sağlığını koruma stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak.