Bilim insanları, yere düşen yiyecekleri yemek için güvenli süre konusunda yeni bir bilgilendirme yaptı. Yiyeceklerin türü ve düştüğü yer, bakterilerin bulaşma hızını belirliyor.

Islak ve Kuru Gıdalar Arasındaki Fark

Karpuz parçaları, elma ve şarküteri etleri gibi 'ıslak' gıdalar, cips veya kurabiye gibi kuru gıdalara göre daha fazla bakteriyi daha hızlı çekiyor. Araştırmacılar, bu gıdaların yerde ne kadar az zaman geçirirse o kadar iyi olacağını söylüyor.

Evde Bakterilerden Kaçmak Mümkün mü?

Banyo ve mutfak, metrekare başına yaklaşık 700 bakteri ile en fazla bakteriye ev sahipliği yapsa da, yapılan araştırmalara göre, oturma odası gibi alanlarda da en az 400 mikroskobik mikrop bulundu. Bu da evde bakterilerden kaçmak için güvenli bir yer olmadığını gösteriyor.

Sokaklardaki Tehlike

Araştırmalar, kaldırımlardaki suyun her 100 mililitresinde 30.000 bakteri hücresi bulunduğunu, bunlar arasında dışkı ve Koli Basili'nin de olduğunu ortaya koydu. Gıdayı suyun altında tutmak, yerden bulaşan mikropları yok etmez.

Beş Saniye Kuralı: Bir Efsane mi?

Food and Wine'a konuşan iç hastalıkları ve gastroenteroloji uzmanı Dr. Wendi Lebrett, "Beş saniye kuralı bir efsane" dedi. Bu kuralın gıdaya bakteri bulaşmasını engellemediğini belirtti.

Dört Gıdanın İncelendiği Araştırma

2016 yılında Rutgers Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada dört gıda türü incelendi: karpuz, ekmek, tereyağlı ekmek ve sakız. Bulgular, karpuzun yüzde 97 oranında bakteri barındırdığını, ekmek ve tereyağlı ekmekte ise bu oranın sırasıyla yüzde 94 ve 82 olduğunu ortaya koydu. Sakızda ise yüzde 62 oranında bakteri bulundu.

Bakteriler Hızla Gıdaya Geçiyor

Bilim insanları, temas ettiğimiz her yüzeyde zararlı bakterilerin bulunduğunu ve bunların temas ettiği anda gıdaya geçebileceğini vurguluyor. Bu süreç bir saniyeden kısa sürede gerçekleşiyor ve yiyecekler salmonella, Koli Basili, Listeria gibi bakterilere maruz kalabiliyor.

Beş Saniye Kuralı Devam Edecek mi?

Rutgers Üniversitesi'nden gıda bilimci Donald Schaffner, bakterilerin gıdalara ne kadar hızlı yapıştığını gösteren bilimsel verilere rağmen, beş saniye kuralının büyük olasılıkla devam edeceğini söyledi. "Hepimiz yerden yemek yiyoruz" diyen Schaffner, insanların bu kuralın işe yarıyor olmasını istediğini belirtti.

İshale Ne İyi Gelir? İshali En Hızlı Ne Keser? İshale Ne İyi Gelir? İshali En Hızlı Ne Keser?

Her Yıl Milyonlarca Kişi Hastalanıyor

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, her yıl 48 milyon ABD vatandaşının gıda kaynaklı bir hastalıktan dolayı hastalandığını ve 128.000 kişinin hastaneye kaldırıldığını tahmin etmektedir.

Kaynak: İHA