Prof. Dr. Tansel Erol: Atriyal Septal Defekt (ASD) ve Tedavi Yöntemleri
Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tansel Erol, Atriyal Septal Defekt (ASD) adlı kalp hastalığının farklı tedavi yöntemleri ile başarıyla tedavi edilebildiğini belirtti.
ASD: Tanı ve Belirtiler
Kalp yapısındaki bir delik olan ASD'nin ebatlarına bağlı olarak çocukluk döneminde belirti göstermeyebileceğini belirten Prof. Dr. Erol, deliğin büyüklüğüne bağlı olarak çocukluk döneminde veya erişkin yaşlarda tespit edilebileceğini söyledi. Doğumsal kalp hastalığı olmasının sebeplerinin tam olarak bilinmediğini ancak genetik faktörlerin etkisi olabileceğini vurgulayan Erol, hamilelikte kullanılan bazı ilaçlar, alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıkların da hastalığa neden olabileceğini öne sürdü.
ASD Tedavi Yöntemleri ve Süreci
ASD tedavilerinde son yıllarda sıklıkla kullanılan bir yöntemin, kasıktan girilerek şemsiye benzer bir cihazla deliğin kapatılması olduğunu belirten Prof. Dr. Erol, bu yöntemin yaklaşık bir saat süren basit bir işlem olduğunu ve hastaların tedavi sonrasında genellikle ertesi gün normal hayatlarına devam edebildiklerini söyledi. Bazı özel ASD tiplerinde ve bu yöntemin uygun olmadığı durumlarda ise küçük bir kesiyle yapılan cerrahi yöntemin tercih edildiğini açıkladı.
ASD Tedavisinin Önemi ve Riskler
Prof. Dr. Tansel Erol, tedavi edilmeyen ASD'nin hayati risk oluşturabileceğini vurgulayarak, kalp yetmezliği sonrasında ortaya çıkabilen Eisenmenger Sendromu'nun hastanın hayatını kaybetmesine neden olabileceğini belirtti. Erişkinlerde düzenli kalp kontrollerinin önemine değinen Erol, özellikle risk altındaki bireylerin yılda bir kez kontrol yaptırmaları gerektiğini ifade etti.